Juta zabranila društvene mreže tinejdžerima

Guverner Jute potpisao je zakon koji traži da roditelji daju eksplicitnu dozvolu deci ispod 18 godina za društvene mreže kao što su TikTok, Instagram i Facebook

Juta zabranila društvene mreže tinejdžerima

Pored novog zakona koji stavlja ozbiljnu zabranu tinejdžerima za društvene mreže, guverner Spenser Koks je potpisao zakon koji zabranjuje da kompanije iza društvenih mreža koriste tehnike koje mogu da izazovu “zavisnost” kod maloletnika.

Prvi je prvi državni zakon u SAD koji zabranjuje društvenim medijima da dozvoljavaju pristup maloletnicima bez saglasnosti roditelja. Državno zakonodavno telo koje kontrolišu republikanci usvojilo je zakone ranije ovog meseca, uprkos protivljenju grupa za građanske slobode. Ne sumnjamo da će tinejdžeri pronaći način da zaobiđu ove stvari, ali verujemo da oni koji su blizu granice za glasanje u narednom mandatu neće glasati za guvernera Koksa.

Guverner tvrdi da je poenta ovih zakona da bi se zaštitili tinejdžeri od društvenih medija koji „štete mentalnom zdravlju tinejdžera,“ piše CNN.

Prema novom zakonu, roditelji ili staratelji će imati pristup svim objavama svoje dece, a platforme će biti u obavezi da blokiraju korisnike mlađe od 18 godina da pristupe nalozima između 22.30 i 6.30 ujutro, osim ako roditelji ne izmene podešavanja.

Senator Majkl Mekel, koji je predložio ovaj zakon kaže da je zakon napravljen da bi zaštitio decu, navodeći da su depresija, anksioznost i samoubilačke ideje „drastično porasle“ među tinejdžerima u Juti i širom Sjedinjenih Država zajedno sa porastom popularnosti društvenih medija. „Kao zakonodavac i roditelj, verujem da je ovaj zakon najbolji put da sprečimo da naša deca podlegnu negativnim i ponekad po život opasnim efektima društvenih medija.“

Zakon dolazi nakon što su američki zakonodavci godinama tražili nove zaštitne mere za zaštitu tinejdžera na mrežama, usred zabrinutosti oko društvenih platformi koje mlađim korisnicima serviraju neprilagođen materijal, omogućavajući nove oblike maltretiranja i uznemiravanja i doprinoseći onome što je opisano kao kriza mentalnog zdravlja tinejdžera.

Juta je prva na širem spisku država koje uvode slične predloge. U Konetikatu i Ohaju, na primer, zakonodavci rade na usvajanju zakona koji bi od društvenih medija zahtevao da dobiju dozvolu roditelja pre nego što korisnici mlađi od 16 godina mogu da se pridruže.

Stručnjaci iz industrije i velike tehnološke kompanije dugo su pozivali američku vladu da uvede propise koji bi mogli pomoći da mladi korisnici društvenih medija budu bezbedni. Ali čak i pre usvajanja zakona, neki su izrazili zabrinutost zbog uticaja zakona. Electronic Frontier Foundation, grupa za digitalna prava, rekla je da je specifičan skup pravila Jute „opasan“ kada je u pitanju privatnost korisnika i dodala da će zakon učiniti korisničke podatke manje bezbednim, pristup internetu manje privatnim i povrediti osnovna prava mlađih korisnika.

Kompanija Meta je za CNN rekla da ima iste ciljeve kao roditelji i kreatori politike, ali kompanija navodi da želi da mladi ljudi imaju bezbedna, pozitivna iskustva na mreži i da svoje platforme budu dostupne. Predstavnici ove kompanije su izjavili da će „nastaviti da blisko sarađuje sa stručnjacima, kreatorima politike i roditeljima po ovim važnim pitanjima“.

S obzirom na to da je u pitanju zakon bez presedana, nejasno je kako će se kompanije društvenih medija prilagoditi. Na primer, zakon poziva platforme da isključe algoritme za „predloženi sadržaj“. Ova konkretna smernica može pomoći da spreči tinejdžere da dobiju pristup ka potencijalno štetnom sadržaju, ali bi takođe mogla predstavljati nove probleme.

Neke od smernica zakona takođe može biti teško sprovesti. Maloletnici bi, kako bi zaobišli ove zabrane mogli da „ukradu“ identitete – na primer od članova porodice koji ne koriste društvene medije – da bi napravili naloge kojima mogu da pristupe i da ih koriste bez nadzora. VPN-ovi bi takođe mogli da zakomplikuju usklađivanje IP adresa sa državama korisnika, rekao je on.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (8)
  1. MegaSkot

    Problem je u roditeljima, ne u drustvenim mrezama.

  2. Čika_Kure

    Problem je u roditeljima, ne u drustvenim mrezama.

    Baš bi me zanimalo da malo obrazložiš ovu tvrdnju (pod uslovom ako si roditelj, jer se ne tvoj stav ne računa ako nisi)...

    Evo ja kao roditelj, svim silama se trudim da dete držim što dalje ne od pojedinih mreža već i od telefona, ali realno je ne mogu zatvoriti i izolovati od sveta i trendova (ma koliko za neke mislim da su loši).

  3. MegaSkot

    Upotreba i zloupotreba nisu isto, da se razumemo. Da, kao roditelj znam sve izazove ali isto tako vaspitanje je osnova svega. Sin ima 11 godina i koristi snapchat, youtube, viber, tik tok. Facebook nema, kao ni mobilni telefon, samo tablet. Deca treba da znaju sta je ok a sta pogresno. Danas roditelji vaspitavaju decu tako sto im gurnu mobilni u ruke, da budu mirni i ne zapitkuju previse, sto je preduslov za katastrofu.

  4. Možda kod njih, ali nije prvi u svetu i tamo gde je to u primeni, klinci se u velikom broju podvrgavaju falsifikovanju dokumentacije, što dovoljno govori o tome koliko zapravo žele da koriste društvene mreže. Ima i slučajeva gde algoritam punoletne osobe okarakteriše kao maloletne zbog mladolikog izgleda pa je preporuka potvrditi identitet kada se ukaže prilika.

  5. vladat1

    Problem je u roditeljima, ne u drustvenim mrezama.

    Ne bih se složio sa tim. Moja ćerkica je odrasla uz muziku 80 tih, jer samo to sluša na TV u od malena, kao radio. Već oko sedmog osmog razreda, "društvo" počinje da je izopštava kao čudnu, jer ne zna ko je Rasta. Tako su sigurno i deca, koja nemaju društvene mreže, vanzemaljci i čudaci.

  6. MegaSkot

    Moje dete zna da je Rasta smece, ne sekira se oko toga, objasnite deci sta je sta i imenujte ih pravim imenom, svaki dan.

  7. Američke države su poznate po nebuloznim zakonima (link). To ne znači da je i ovaj takav, ali je blizu. Društvene mreže su došle u poziciju da se više ne mogu "zabraniti".

    Evo jedan blesav zakon iz Jute (samo u Solt lejk sitiju doduše):
    Salt Lake City: No one may walk down the street carrying a paper bag containing a violin.

  8. Evo jedan blesav zakon iz Jute (samo u Solt lejk sitiju doduše):
    Salt Lake City: No one may walk down the street carrying a paper bag containing a violin.

    Sad moramo da čujemo kako su došli do ovog zakona :)

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi