Testiran avion kojim upravlja veštačka inteligencija

Auto pilot kojim upravlja veštačka inteligencija vozio je borbeni avion VISTA X-62A kompanije Lockheed Martin tokom kontinuiranog leta dugog 17 časova.

VISTA je skraćenica za trenažni avion kompanije Lockheed Martin koji koristi softver za simulaciju performansi drugih aviona, u osnovi je veštačka inteligencija. Za potrebe ovog leta pokrenuta je opcija imitiranja pravog pilota. 

Let je obavljen tokom serije testiranja u decembru. Iz kompanije kažu da je veštačka inteligencija dobila primenu na jednom vojnom avionu. Cilj je da se platforma koristi za testiranje aviona koji bi u budućnosti leteli bez pilota.

„VISTA će nam omogućiti da paralelno testiramo vrhunska dostignuća zasnovana na veštačkoj inteligenciji i razvijamo letelice kojima nije potrebna posada“, navodi  direktor istraživanja u Školi pilota američkih vazduhoplovnih snaga doktor Kristofer Koting.

Koting kaže da ovakav pristup u kombinaciji sa usmerenim testiranjem novih letelica, usavršava autonomne sisteme za upravljanje letelicama bez posade koje će izvršavati taktičke zadatke na bojnom polju.

Veštačka inteligencija u lovcu F-35

Inženjeri kompanije Lockheed Martin radili su na avionu VISTA zajedno sa stručnjacima kompanije Calspan. Projekat je realizovan u kalifornijskoj vojnoj bazi Edvards, piše u zvaničnom saopštenju.

Dostignuća programa VISTA korišćena su za razvoj borbenih mogućnosti američkog lovca-bombardera F-35 Lightning II. On je najviše primenjen u izradi virtuelnog prikaza informacija na displeju koji se nalazi iznad glave pilota i sistema glasovnih komandi.

Inženjeri američkih vazduhoplovnih snaga nedavno su nadogradili VISTA X62A algoritmom za praćenje modela (MFA) i sistemom za autonomnu kontrolu simulacije (SACS). Integracijom pomenutih sistema, VISTA je osposobljena za izvršavanje naprednih letova u kojima se koristi autonomno upravljanje i veštačka inteligencija.

Lockheed Martin je američka multinacionalna kompanija koja se bavi razvojem tehnologije u oblastima vazduhoplovstva, odbrane, svemira i bezbednosti. Njihov dijapazon uključuje različite proizvode i usluge uključujući borbene avione, rakete, satelite, alarme i sisteme za sajber bezbednost. Veštačka inteligencija je proteklih godina dobila primenu u brojnim oblastima, a stručnjaci ove kompanije žele da je iskoriste na svojim proizvodima.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi