Tinejdžer napravio fuzioni nuklearni reaktor koji je uspešno stvorio plazmu

Srednjoškolac izgradio mali fuzioni nuklearni reaktor u školi, stvorio plazmu i dobio najvišu ocenu na završnim ispitima

Tinejdžer napravio fuzioni nuklearni reaktor koji je uspešno stvorio plazmu

Jedan učenik je uspešno razvio mali fuzioni nuklearni reaktor kao deo svog završnog srednjoškolskog projekta. Sedamnaestogodišnjak je napravio reaktor kako bi stvorio neutrone kao deo svoje kvalifikacije za prošireni projekat (EPQ).

Značajno je to što se tvrdi da je rad Cesarea Mencarinija jedini nuklearni reaktor izgrađen u školskom okruženju. Nuklearni reaktor je nedavno prikazan na Kembridžskom naučnom festivalu, a uspešno je stvorio plazmu pre nekoliko meseci. Takođe, Mencarini je za svoj rad dobio ocenu A* na završnim ispitima, prema izveštajima.

Nije bilo lako ubediti Mencarinijeve nastavnike da podrže ovaj projekat. Članovi osoblja su čak mislili da bi projekat mogao biti opasan i predstavljati značajnu pretnju.

Škola je u početku bila zabrinuta zbog ovog projekta

Škola je u početku bila zabrinuta da bi ovaj projekat, mogao biti opasan. Međutim, sproveli smo potpunu procenu rizika i na kraju dobio punu podršku školskog osoblja i nastavnika ,“ rekao je Mencarini.

Na kraju, nakon što je proveo 18 meseci napornog rada na projektu, Mencarini je uspešno razvio mali reaktor.

Svrha reaktora je stvaranje uslova potrebnih za fuziju

Mencarini je istakao da je cilj reaktora stvaranje uslova potrebnih za fuziju. Međutim, projekat nije mogao da dostigne odgovarajući pritisak koji stvara Sunce, zbog njegove sopstvene gravitacije.

Stoga je tinejdžer koristio visoki napon kako bi zagrejao atome do dovoljne temperature.

Opisavši Mencarinija kao „izuzetnog“, direktor škole, dr Džulijan Dejvis, izjavio je da će ovaj mladić ostaviti značajan trag u energetskoj industriji u budućnosti. On je takođe rekao da je rad Cesarea, koji je trajao tokom više od godinu dana, bio izuzetno uzbudljiv.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Mencarini, koji dolazi iz Italije, studirao je matematiku, hemiju i fiziku na Šestoj formi koledža u Kardifu. On je demonstrirao potencijal reaktora zajedno sa Imperial koledžom, Bristolskim i Bangorskim univerzitetom.

Nuklearni reaktor je stvorio plazmu u junu

Reaktor je uspešno stvorio plazmu tokom juna. „Pre dva dana sam postigao plazmu, što je bilo sjajno i veoma sam srećan zbog toga“, napisao je Mencarini u objavi na LinkedInu.

Sistem funkcioniše zahvaljujući Leybold Trivac E2 roughing pumpi, koja mi omogućava da postignem minimalni pritisak od 8E-3 Torr.“

U tom trenutku je naveo da će kasnije koristiti Pfeiffer TPH062 kako bi postigao fuziju. „Ova turbomolekularna pumpa je trenutno izolovana VAT ventilom za prigušivanje.“ „Mreža je zatim povezana sa High Voltage Feedthrough koja podržava napon od 30kV, povezana sa napajanjem od 5kV Unilab, što mi omogućava da koristim fuzor u svojoj školi (ograničen je na izlaz od 2mA). Dok sam koristio fuzor, eksperimentisao sam sa 2 mreže koje možete videti na slikama,“ dodao je Mencarini u objavi, a prenosi Interesting Engeneering.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi