Uskoro ćete biti u mogućnosti da napunite bateriju svog telefona za samo jedan minut

Zahvaljujući naučnom pronalasku uskoro ćete biti u mogućnosti da napunite bateriju svog mobilnog telefona za samo jedan minut

Uskoro ćete biti u mogućnosti da napunite bateriju svog telefona za samo jedan minut

Kako bi vam se svidelo da potpuno napunite bateriju vašeg pametnog telefona za jedan minut? To bi omogućilo proizvođačima pametnih telefona da koriste baterije manjeg kapaciteta. Na taj način bi ostalo više prostora unutar uređaja za dodavanje komponenti potrebnih za poboljšane računskih performansi i mogućnosti obrade veće količine podataka.

Prema novoj studiji objavljenoj u Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), revolucionarna tehnika koju je otkrio Univerzitet u Koloradu, mogla bi omogućiti telefonima da se napune do 100% kapaciteta za samo 60 sekundi.

Nova tehnika se zasniva na kretanju jona kroz superkondenzatore. Jon je atom koji ima neto pozitivno naelektrisanje, a superkondenzator se koristi za skladištenje energije tokom ciklusa punjenja i pražnjenja sa visokim strujama i kratkim trajanjem.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

U saopštenju za medije, istraživač Ankur Gupta je otkrio da efikasnijim kretanjem jona, punjenje i oslobađanje energije bi bio ubrzan proces, omogućavajući ćeliji unutar vašeg telefona da ide od 0% do 100% za jedan minut ili manje.

Brzo napunite bateriju uređaja uz pomoć tehnologije superkondezatora

Gupta napominje da, iako su neke od ovih tehnika korišćene za proučavanje protoka u poroznim materijalima kao što su naftni rezervoari i filtracija vode, nisu u potpunosti proučavane za stanovišta sistema za skladištenje energije.

“S obzirom na ključnu ulogu energije u budućnosti planete, osećao sam se inspirisano da primenim svoje znanje iz hemijskog inženjeringa na unapređenje uređaja za skladištenje energije,” rekao je Gupta. “Činilo se da je tema donekle nedovoljno istražena i kao takva, bila je savršena prilika.”

Gupta dodaje: “Primarna privlačnost superkondenzatora leži u njihovoj brzini. Dakle, kako možemo ubrzati njihovo punjenje i oslobađanje energije? Efikasnijim kretanjem jona.”

Jedno od najvećih otkrića istraživača ukazuje da se joni kreću drugačije od elektrona na raskrsnicama sićušnih nanometarskih pora. Istraživanje je takođe pokazalo da je kretanje jona drugačije od onoga što se očekivalo prema Kirhofovom zakonu. Ovaj zakon se koristi za određivanje protoka struje u električnim krugovima od 1845. godine.

Kroz ovo istraživanje, kretanje jona u složenoj mreži hiljada međusobno povezanih pora može se simulirati i predvideti za samo nekoliko minuta. Gupta kaže: “To je skok u radu. Pronašli smo nedostajuću vezu.”

Nije jasno koliko će vremena biti potrebno da ovo istraživanje iz laboratorije postane tehnologija koja će se naći u vašem telefonu. Ali ideja da možete napuniti bateriju svog telefona u trenu, trebalo bi da pomogne da se istraživanje i komercijalizacija rešenja ubrza, prenosi Phone Arena.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (8)
  1. Nije jasno koliko će vremena biti potrebno da ovo istraživanje iz laboratorije postane tehnologija koja će se naći u vašem telefonu. Ali ideja da možete napuniti bateriju svog telefona u trenu, trebalo bi da pomogne da se istraživanje i komercijalizacija rešenja ubrza

    Jedno je klikbejt, drugo je laganje.

    Je li "uskoro" ili "nije jasno koliko vremena će biti potrebno" ? Ne može oba.

  2. Garfild111

    Pa uvek možete da dopunite bateriju za jedan minut. Druga stvar je koliko je to procenata😆

  3. Efikasnijim kretanjem jona, punjenje i oslobađanje energije bi bio ubrzan proces, omogućavajući ćeliji unutar vašeg telefona da ide od 0% do 100% za jedan minut ili manje.

    Za minut potpuno napunite, ali kroz isto toliko vremena i ispraznite. Pametnom dosta! 🥸

  4. "To bi omogućilo proizvođačima pametnih telefona da koriste baterije manjeg kapaciteta" Zašto ne bi baterije bile od 500mA pa da lepo umesto jednom punimo bateriju 20 puta u toku dana. 20 minuta je opet brže nego današnje punjenje zar ne? Strašno 😁

  5. PanonskiNS

    Rado bih imao jednu bateriju na punjacu i da je pozadi na tel klizni mehanizam da napunjenu stavim a prazna klizne na drugu stranu i to sve znaci bez gasenja tel. Puno mi je punjenje i 5 min kada krecem da idem negde a tel skoro prazan. Zelim instant zamenu za 10 sekundi 100% baterije.

  6. Labello

    Vise sam da punim bateriju 10h a da mi traje 10 dana.

  7. DukeLander

    Jedno je klikbejt, drugo je laganje.

    Je li "uskoro" ili "nije jasno koliko vremena će biti potrebno" ? Ne može oba.

    Nije laganje.
    Superkondenzatori su odavno poznati kao skladista energije, problem je velicina.
    Cak sta vise, ovde se pokusava nesto novo i ko zna, mozda bude nesto od toga.

  8. Za mene "uskoro" ima značaj, da ako ne naredna generacija telefona, onda iza nje stiže takav princip punjenja, ako čitam samo naslov, je li. Možda Redakcija može da mi objasni gde grešim u tumačenju.

    Ako pročitamo i tekst iza naslova, saznajemo da u teoriji takav princip možda može da profunkcioniše jednog dana, samo da ga neko bože zdravlja i napravi. Kada će to biti, ne zna se, niti da li će.

    Nemam problem sa člankom, sasvim je ok, imam problem sa ovakvim naslovima kojih je sve više.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi