Više od 100 zaposlenih u Google DeepMind-u napisali otvoreno pismo za javnost u kome traže od Google-a da prekine rad na vojnim ugovorima

Google se suočava sa unutrašnjom krizom jer veliki broj zaposlenih u DeepMind-u traži prekid vojnih ugovora zbog zabrinutosti oko etičke upotrebe AI tehnologije

Više od 100 zaposlenih u Google DeepMind-u napisali otvoreno pismo za javnost u kome traže od Google-a da prekine rad na vojnim ugovorima

Oko 200 zaposlenih u Google DeepMind-u, AI odeljenju kompanije, potpisalo je otvoreno pismo za javnost u kojem pozivaju kompaniju da prekine svoje ugovore sa vojnim organizacijama.

Pismo, datirano na 16. maj 2024. godine, izražava zabrinutost da se DeepMind AI tehnologija koristi u vojne svrhe, što potencijalno krši Google-ova sopstvena načela za razvoj veštačke inteligencije.

Pismo posebno pominje Google-ov odbrambeni ugovor sa izraelskom vojskom, poznat kao Project Nimbus, kao i izveštaje o upotrebi AI tehnologije za masovni nadzor i selekciju ciljeva u Gazi.

Iako se ne fokusiraju na neki konkretan sukob, potpisnici naglašavaju da je njihova zabrinutost vezana za očuvanje etičke praksi u razvoju veštačke inteligencije.

„Bilo kakva povezanost sa vojskom i proizvodnjom oružja utiče na našu poziciju lidera u etičkoj i odgovornoj AI, i suprotstavlja se našoj misiji i deklarisanim načelima za razvoj AI,“ stoji u pismu, prema izveštaju magazina Time.

Kada je Google 2014. godine preuzeo DeepMind, obećao je da tehnologija ove specijalne laboratorije, nikada neće biti korišćena u vojne ili nadzorne svrhe. Načela DeepMind-a zabranjuju rad na aplikacijama koje izazivaju „opštu štetu“ ili pomažu u izgradnji oružja ili tehnologije namenjene za nanošenje povreda. Međutim, kako je DeepMind postao sve više integrisan u osnovne operacije Google-a, ova podela postala je manje jasna.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Pismo poziva rukovodstvo DeepMind-a da istraži tvrdnje o vojnoj upotrebi Google Cloud usluga, ukine vojni pristup tehnologiji DeepMind-a i osnuje novo telo za upravljanje kako bi se sprečila buduća vojne primena.

Do avgusta 2024. godine, Google nije odgovorio na zabrinutost zaposlenih. „Nismo dobili nikakav konkretan odgovor od rukovodstva,“ rekao je jedan zaposleni za magazin, „i sve više smo frustrirani zbog toga.“

Portparol kompanije Google pravdao je praksu kompanije, navodeći: „Kada razvijamo AI tehnologije i činimo ih dostupnim korisnicima, pridržavamo se naših načela za razvoj AI, koja uključuju našu posvećenost odgovornom razvoju tehnologije.“ Ova unutrašnja neslaganja dolaze nakon prethodnih protesta protiv Project Nimbus-a, koji su rezultirali otpuštanjem desetina zaposlenih ranije ove godine, prenosi The Times of India.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (4)
  1. Marti Misterija

    Kako da prekinu kad si ih oni i osnovali, ne razumem!?! 🤌😁

  2. Nekom od zaposlenih dopao šaka priručnik o OUR i samoupravnim preduzećima :D

  3. Sass Drake

    Nerdovski mentalni sklop koji nije u stanju da shvati kako svijet funkcioniše.

  4. Alister

    Nekom od zaposlenih dopao šaka priručnik o OUR i samoupravnim preduzećima :D

    OOUR i SOUR gde si se toga setio :) SFRJ legacy

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi