Žive ćelije ljudske kože se koriste za lice humanoida

Lice robota koji vam se tako ljubazno smeška je napravljeno od pravih, živih ćelija ljudske kože

Žive ćelije ljudske kože se koriste za lice humanoida

Istraživači su razvili tehniku za pričvršćivanje živih ćelija ljudske kože na hardver robota, što im omogućava da emotivno reaguju i komuniciraju realističnije. Ova inovacija se takođe može koristiti u industriji kozmetike kako bi se simulirala i isprobala osobina preparata na pojedine delove lica i ljudske kože, poput bora.

Žive ćelije ljudske kože na licima humanoida da bi ih lakše prihvatili

Koža se pravi od odgajane mešavine ljudskih ćelija kože na kolagenskom skeletu, postavljenom pomoću 3D-štampane baze od smole. Za razliku od prethodnih eksperimenata, ova koža uključuje “ankore perforacionog tipa” — male šupljine V-oblika, ispunjene živim tkivom — koje imitiraju ligamente prisutne u ljudskoj koži. Na taj način se postiže da koža ostane na mestu i pružaju joj snagu i fleksibilnost.

Mičio Kavai sa Univerziteta Harvard, zajedno sa svojim kolegama, demonstrirao je ovu tehniku pričvršćivanjem kože na malo, nasmejano robotsko lice koje se pokreće polugama povezanim sa njegovom bazom. Koža je takođe testirana na 3D modelu ljudske glave koji nije mogao da se pomera.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Kavai ističe da se uloga i funkcije koje su potrebne koži robota, menjaju kako tehnologija veštačke inteligencije napreduje. Koža slična ljudskoj može poboljšati komunikaciju robota sa ljudima i učiniti je prirodnijom. Dodatno, mogućnost formiranja izražajnih bora na robotskom licu tokom mesec dana pokazuje potencijal za testiranje kozmetičkih proizvoda usmerenih na sprečavanje preranog stvaranja bora.

Iako obećava, koža ima određene nedostatke u funkcionalnosti i trajnosti. Kavai napominje da nema senzorske sposobnosti, niti krvne sudove za snabdevanje hranljivim materijama i vlagom, što ograničava njen opstanak na vazduhu. Rešavanje ovih izazova uključuju ugradnju neuralnih mehanizama i kanala za perfuziju u tkivo kože, prenosi Ubergizmo.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi