Ponovo odložen PCIe 5.0 SSD: ovo nikako ne ide na ruku PC tržištu

Kompanija Phison je ranije objavila u vidu blog poruke 17. maja 2022. da očekuje početak masovne proizvodnje PCIe 5.0 generacije SSD uređaja u trećem kvartalu 2022.

Ponovo odložen PCIe 5.0 SSD: ovo nikako ne ide na ruku PC tržištu

Sledeća generacija SSD uređaja bazirana na Phison E26 PCIe Gen5 NVMe M.2 SSD kontroleru je ponovo odložena. Brzi SSD uređaji koji su ranije bili obećani za kraj avgusta, zajedno sa promocijom poslednje generacije AMD Ryzen 7000 platforme, nisu ugledali svetlost dana. Stigao je decembar i još uvek nismo videli nijedan SSD PCIe 5.0 generacije u akciji.

AMD i Phison su prikazali E26 Master kontroler koji koristeći PCIe Gen5 SSD na AMD Ryzen 7000 procesoru još tokom samita fleš memorije održanog ranije ove godine. Dve kompanije su pokazale da će nova generacija brzih SSD uređaja omogućiti brzinu čitanja od 12.5 GB/s. Kontroler čip E26, koji radi sa 3D-TLC fleš memorijom, obezbeđuje propusni opseg od 2400 MT/s.

Kompanija Phison je ranije objavila u vidu blog poruke 17. maja 2022. da očekuje početak masovne proizvodnje PCIe Gen5 SSD uređaja u trećem kvartalu 2022. Mi stigosmo skoro do kraja četvrtog kvartala i ulazimo u zadnji mesec ove godine, a još uvek nema ni reči PCIe Gen5 proizvodima u prodavncama. To svakako nije dobra poruka za kupce desktop PC komponenti i sistema, ali nikako ne ide u prilog brzog oporavka ovog dela tržišta koje preživljava teška vremena.

Za sada nas samo golicaju velikim brojkama i bajkovitim performansama jer je prijavljeno da bi maksimalne brzine čitanja sa najnovijom generacijom PCIe Gen5 kontrolera i odgovarajuće NAND memorije, mogle dostići čak 14 GB/s. Kašnjenjem nisu zadovoljni ne samo u kompaniji AMD, već i u Intelu, pošto je Intel praktično prvi ugradio podršku za PCIe Gen5 SSD još na prethodnoj generaciji procesora i čipseta, a to je bilo još prošle godine!

Za sada nema zvaničnih izjava od strane kompanije Phison o razlozima kašnjenja masovne isporuke SSD uređaja sa PCIe 5.0 specifikacijama. Kompanija je navela da su isporuke PCIe Gen5 E26 počele u oktobru. Phison je nedavno dobio nagradu za X1 SSD prilagodljivu platformu za poslovne korisnike i data centre, koja omogućava kompaniji da ostvari veći učinak uz niže troškove energije. SSD baziran na X1 kontroleru biće sve više u fokusu tokom narednih meseci.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi