Samsungov 3nm proces možda pre TSMC-ovog?

Kompanija Samsung možda pokrene proizvodni proces u 3 nanometra pre TSMC-a.

 
Kompanija Samsung ne časi časa i čini se da je apsolutno fokusirana da maksimalno ubrza prelazak na proizvodni proces od 3 nanometra za svoje čipove. Prema trenutnim navodima čelnika ove kompanije, očekuje se da će proces u 3 nanometra startovati u narednih nekoliko nedelja.

Dakle, kompanija Samsung zadaje jedan dobar kroše kompaniji TSMC, ali nije sve u jačini udarca, tj. tome koliko je proizvodni proces sitan, već ima nečega i u tehnici. Kompanija TSMC poznata je po tome što ne komentariše poteze svojih rivala, pa tako i dalje stoji obaveštenje da će ovaj gigant otpočeti proizvodni proces u 3 nanometra tokom druge polovine tekuće godine. 

Ali, u ovom boks meču bitno je još mnogo toga i značajnu ulogu igraju različite varijable. FinFET arhitekura koju kompanija TSMC planira da korsiti je naprednija od one koju koristi kompanija Samsung, pa se tako očekuje da će performanse čipova u 3 nanometarskom proizvodnom procesu kompanije Samsung biti ekvivalentni onima koje kompanija TSMC proizvodi u 4 ili 5 nanometara. Dakle, ne samo jačina, već i tehnika.
 
Samsung3nmprocess.jpg
 
Sve i da Samsung lansira ovaj proizvodni proces mnogo pre kompanije TSMC, velika je verovatnoća da će sam taj proces biti tehnički inferiorniji sposobnostima njihovog konkurenta. Jednostavno, GAA process nije jednako kvalitetan kao FinFET. 

Pored toga, i dalje je nepoznato koliko upotrebljivih proesorskih jedinica kompanija Samsung može da proizvede svojim procesom od 3 nanometra. Trenutno, taj procenat je veoma mali i za proizvodni proces od 4 nanometra kompanije Samsung, pa tako mnoge njihove mušterije moraju da se okrenu kompaniji TSMC, javlja Gizchina

Nezvanične informacije sugerišu da je procenat uspešnosti kod Samsung-a za 3 nanometra tek 10 procenata, što je veoma malo. U tom svetlu, biti prvi ne znači mnogo. Štaviše, ne znači ništa. Sa druge strane, kompanija TSMC predviđa jednu mini revoluciju sa svojim proizvodnim procesom u 2 nanometra, na šta Samsung još uvek nema adekvatan odgovor. Čini se da će šampion ipak zadržati svoj pojas, makar još neko dogledno vreme. 

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi