AMD FSR 3 donosi duplo bolje gejming performanse

Otkriveni su detalji u vezi AMD FSR 3 FidelityFX Super Resolution koja bi trebalo da se pojavi na GDC 2023 i izjednači Radeon performanse sa Nvidia DLSS 3.

AMD FSR 3 donosi duplo bolje gejming performanse

Očekuje se da AMD na GDC 2023 gejming događaju predstavi FidelityFX Super Resolution softverski dodatak pod nazivom AMD FSR 3. U trećoj generaciji tehnologije skaliranja rezolucije radi unapređenja performansi, AMD želi da stvori još više piksela pomoću ubačenih, dodatno kreiranih frejmova, čime bi pomogao da se postignu skoro duplo bolje performanse u odnosu na FSR 2 tehniku, prenosi wccftech.

AMD FSR 3 donosi dvostruko bolje performanse

U preliminarnom obaveštenju o izlasku FSR 3 tehnologije koje je dostavljeno učesnicima GDC 2023 događaja, AMD je otkrio ključne stvari koje će koristiti FSR 3 FidelityFX Super Resolution tehnologija:

  • Vektore pokreta i AMD Fluid Motion kako bi generisao dodatne frejmove u animaciji
  • Algoritam koji vrši procenu kretanja objekata u sceni koji je od ključnog značaja za generisanje frejmova
  • Dodatne informacije koje se mogu iskoristiti iz FSR 2 tehnologije

“Već u ovom trenutku smo u mogućnosti da pomoću FSR 2 tehnologije napravimo višak piksela u postojećem frejmu, pa smo došli do zaključka da možemo kreirati još više uz pomoć interpoliranih frejmova. To će nam omogućiti da postignemo duplo veći frejmrejt u igrama”, tvrde u AMD-u.

Smanjenje kašnjenja na reakciju u igri, biće jedna od ključnih koristi FSR 3 tehnologije. AMD je svestan da gejmeri žele dve ključne stvari prilikom igranja: visoke “frejmrejt” vrednosti i najmanje moguće kašnjenje, naročito u igrama brzog tempa. Vrlo je verovatno da će FSR 3 biti lako implementirati u igre koje već koriste FSR 2 tehnologiju. Konačno tu je i “open source” licenca koja dozvoljava maksimalnu fleksibilnost prilikom ugradnje i primene FSR 3 tehnologije.

AMD FSR 3 će raditi na većini Radeon modela

U pogledu performansi, AMD FSR 3 je prema preliminarnim rezultatima i merenjima postigao dvostruko ubrzanje u poređenju sa FSR 2 na 4K rezoluciji. AMD je prikazao Unreal Engine 5 demo gde se FPS popeo sa 60 FPS (FSR 2) na 112 FPS (FSR 3).

Iako izlazak AMD FSR 3 dodatka za Radeon grafičke karte još uvek nije zvanično zakazan. Očekuje se da njegova zvanična promocija bude na GDC 2023 gejming manifestaciji koja će se održati najkasnije do juna ove godine.

Najlepše od svega je što će korist od ovog ubrzanja imati ne samo vlasnici najnovije serije Radeon RX 7000 grafičkih karti na bazi RDNA 3 arhitekture, već i onih starijih, baziranih na RDNA 2, RDNA i još starijih AMD grafičkih procesora. Za razliku od konkurencije, AMD FSR tehnologija ne zahteva prisustvo namenskog AI hardvera, kao što je to slučaj sa Nvidia Tensor jezgrima i DLSS 3 tehnologijom.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi