Android 14 preview je spreman za preuzimanje

Google je juče i zvanično predstavio Android 14 preview verziju za razvojne timove koja je dostupna za preuzimanje i testiranje na određenim telefonima.

Android 14 preview je spreman za preuzimanje

Ovaj preview je prva zvanična verzija Android 14 operativnog sistema koja je javno dostupna za svakoga ko želi da isproba kako izgleda novi Google operativni sistem za pametne telefone. Ono što se sada prvi put vidi je i novi logo Android 14 operativnog sistema koji više nema inspiraciju u nekom od popularnih kolačića, već je ovoga puta inspirisan NASA misijama u svemiru.

Bolja baterija i podrška za savitljive ekrane

Prema rečima matične kompanije, fokus novog operativnog sistema je na optimizaciji procesa u pozadini i poboljšanju autonomije baterije. Pored baterije, novi OS je optimizovan za tablete i uređaje sa savitljivim ekranima, objavljeno je na Android Developers blogu.

Google kaže da se Android 14 „nadovezuje na posao obavljen u Android 12L i Android 13 operativnim sistemima, kako bi podržao tablete i sklopive formate uređaja“, što znači da možemo očekivati još više optimizacija za uređaje sa velikim ekranima.

Android 14 – bezbednost je bitan faktor

Bezbednost je veliki faktor svakog novog Android izdanja, a verzija 14 će blokirati instalaciju starih Android aplikacija. To znači da vam Android 14 neće dozvoliti da instalirate aplikacije sa SDK verzijama nižim od 23, što odgovara Android 6 OS-u.

Google takođe donosi gomilu bezbednosnih poboljšanja na nivou sistema, kako bi se sprečila bilo kakva mogućnost ubacivanja koda. Upravljač akreditacijama i podrška za pristupne lozinke su takođe ugrađeni za lakšu autentifikaciju i upravljanje lozinkama.

Android 14 će dolaziti sa zgodnom sistemskom funkcijom nazvanom nelinearno skaliranje fontova. Ona omogućava skaliranje sistemskih fontova do 200%, a OS će takođe primeniti specifično skaliranje za manje tekstualne stavke podmenija. Android 14 će takođe ponuditi nove opcije personalizacije koje su počele sa Material You dizajnom koji je uveden u Android 12.

Vreme izlaska

Planirano je da Android 14 Developer preview 2 izađe u martu, a Google će nastaviti da izdaje nova izdanja za programere svakog meseca do jula kada možemo očekivati drugo stabilno izdanje Android 14 operativnog sistema, praćeno verzijom za korisnike koja treba da stigne krajem leta – avgust/septembar.

Android 14 DP 1 je kompatibilan sa Pixel 7 Pro, Pixel 7, Pixel 6a, Pixel 6 Pro, Pixel 6, Pixel 5a 5G, Pixel 5 i  Pixel 4a 5G telefonima, a ukoliko želite novi OS možete preuzeti preko zvaničnog Android portala za programere za svoj uređaj.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi