Android 14 će blokirati instalaciju aplikacija van Google Play prodavnice

Android 14 će poboljšati bezbednost i privatnost blokiranjem instalacije zastarelih aplikacija preko alternativnih prodavnica ili .APK fajlova.

Kako bi se smanjila šansa da se korisnik zarazi malverom, Android 14 će početi da blokira instalaciju zastarelih aplikacija van Google Play prodavnice. To znači da ako imate Android 14 telefon i pokušavate da instalirate neku aplikaciju koja nije ažurirana već neko vreme, a instalirate je preko .APK fajla, ili neke druge prodavnice – nećete moći jer vam operativni sistem neće dozvoljavati, izveštava Engadget.

Android 14 novine

Pored toga što će vas povezati sa satelitima, novina koja dolazi sa Android 14 sistemom je unapređena bezbednost. Već godinama, smernice za Google Play prodavnicu teraju programere da ažuriraju svoje aplikacije kako bi koristili najnovije funkcije i bezbednosne mere Android platforme.

Upravo ovog meseca, smernice su ažurirane, zahtevajući da su nove aplikacije u Play prodavnici optimizovane najmanje za Android 12. Zbog toga kreatori zlonamernog softvera ne mogu da ciljaju stare verzije Android sistema kako bi izbegli nove bezbednosne mere. Ova promena u Android 14 sistemu ima za cilj da demotiviše instalaciju aplikacija preko veba ili alternativnih prodavnica.

U početku, Android 14 uređaji će blokirati samo aplikacije koje ciljaju jako stare verzije Android sistema. Međutim, vremenom, plan je da se prag poveća na Android 6, pa na dalje. Google već poseduje mehanizam da postepeno povećava taj prag na sistemskom nivou. Ipak, na proizvođaču uređaja će biti da tačno odredi limite ove nove mere na svojim modelima.

Šta ako mi je jako potrebna stara aplikacija?

Ove bezbednosne novine sa sobom donose i ograničenja, ali kao i sva, postojaće način da se ona zaobiđu. Ako postoji neka stara aplikacija koju baš morate da pokrenete, postojaće i način da se to uradi, ali se napominje da to neće biti toliko jednostavno kao dosad gde se sve rešavalo u nekoliko klikova, već će zahtevati malo naprednije znanje poput kucanja u komandnoj konzoli.

Ipak, treba pomenuti da je za nekoga sloboda instaliranja bilo koje aplikacije baš i razlog za kupovinu Android telefona, a ne iPhone.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi