Android 15 je stigao, ali još nije spreman za vaš telefon

Pored objavljivanja izvornog koda za Android 15, Google unapređuje upozorenje o zemljotresima i dodaje funkciju prepoznavanja muzike nalik na Shazam za Circle to Search

Android 15 je stigao, ali još nije spreman za vaš telefon

Android 15 je zvanično stigao — barem za programere. Sledeća generacija Google operativnog sistema je dostupna u Android Open Source Project-u, dok će podrška za Pixel telefone biti dostupna tokom nekoliko narednih nedelja. Ako imate kompatibilni uređaj marke Samsung, Motorola, OnePlus, Nothing ili drugih brendova, moraćete da sačekate malo duže, jer Google najavljuje da će Android 15 na te telefone stići u „narednim mesecima“.

Dok Apple obično donosi velike promene direktno vezane za svaku novu verziju iOS-a, Google-ova ažuriranja Android OS-a su često fokusirana na poboljšanje načina na koji aplikacije i uređaji međusobno komuniciraju.

U budućnosti, uređaji sa Android 15 podrškom će imati mogućnost korišćenja jedinstvenih ključnih lozinki na jedan dodir, detekciju krađe, poboljšano multitasking korišćenje za uređaje sa velikim ekranom i opciju ograničavanja pristupa određenim aplikacijama.

Neke od funkcija koje dolaze sa novim sistemom, uključuju ažuriranje Android funkcije koja čita sadržaj ekrana – TalkBack, što je Google posebno istakao na I/O događaju ranije ove godine. Ova aplikacija će sada imati integraciju sa Google Gemini AI asistentom kako bi pružila zvučne opise slike koju gledate na svom telefonu.

Google takođe proširuje svoju funkciju Circle to Search sa novom funkcijom nalik na Shazam, koja pomaže u identifikaciji pesama. Nakon nekoliko nedelja testiranja, sada će korisnici moći da kliknu na dugme za muziku kako bi dobili ime pesme, izvođača i YouTube video koji je povezan sa pesmom, bilo da se ona reprodukuje u videu koji gledate ili u prostoru u kome se trenutno nalazite: diskoteka, kafana, tržni centar i sl..

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Pored toga, Google proširuje dostupnost upozorenja o zemljotresima na celu teritoriju SAD-a. Kompanija već sarađuje sa Američkim geološkim zavodom (USGS) i njihovim ShakeAlert sistemom kako bi nudili upozorenja u Kaliforniji, Oregonu i Vašingtonu, koristeći podatke sa tradicionalnih seizmometara.

Međutim, sada korisnici u državama koje nemaju pristup ShakeAlert sistemu mogu primati obaveštenja o zemljotresima na osnovu podataka sa akcelerometra Android uređaja. Ako više uređaja u oblasti detektuje vibracije, Google-ov sistem za Android upozorenja o zemljotresima analizira „podatke prikupljene od korisnika kako bi utvrdio da li se zaista događa zemljotres.“

Google je već uveo ovu funkciju u skoro 100 zemalja. Neke druge funkcije koje stižu na Android uređaje uključuju mogućnost da Chrome čita web stranice naglas, kao i podršku za offline Google Maps na Wear OS 5 uređajima, prenosi The Verge.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. agasoft

    Android je neorganizovana šumetina 415 proizvođača. Jedini će samsung izbaciti Android 15 do decembra, ostali kad se sete, i to samo na tellefonima koji koštaju kao bubreg. Neki telefoni će dobiti Android 15 sledeće godine u avgustu, kad 16 bude već u trećoj beti. Mene bi bilo malo sramota, ali ja srećom ne proizvodim ni telefone ni Android.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi