Apple dnevno troši milione dolara za razvoj veštačke inteligencije sa kojom ćete moći da razgovarate

Apple ulaže ogroman napor i milione dolara u razvoj veštačke inteligencije sa kojom ćete komunicirati putem razgovora i glasovnih komandi

Apple dnevno troši milione dolara za razvoj veštačke inteligencije sa kojom ćete moći da razgovarate

U praskozorje najave izlaska Apple iOS 17 operativnog sistema za mobilne uređaje, stiže nova vest o funkciji koja će verovatno doći u vidu unapređenog Siri asistenta na sledećoj iOS 18 verziji. Predstojeća funkcija je otkrivena u novom izveštaju koji detaljno opisuje trenutne napore kompanije Apple u pravcu velikih investicija koje imaju za cilj razvoj veštačke inteligencije sa sposobnostima konverzacije.

Prema ovom izveštaju, možemo očekivati da Siri dobije još bolju integraciju sa Apple alatom za automatizaciju pod nazivom Shortcuts  i to kao standardni deo buduće iOS 18 verzije operativnog sistema.

Razvoj veštačke inteligencije na Apple način

U informacijama se kaže da Apple Siri tim „planira da ugradi jezički model kako bi omogućio korisnicima Siri glasovnog asisenta da automatizuje obavljanje složenih zadataka na način na koji trenutno nije moguće“, poput konvertovanja poslednjih pet fotografija u GIF format i to pomoću jednostavne glasovne komande.

„Nova mogućnost je povezana sa Apple Shortcuts aplikacijom, koja korisnicima omogućuje da ručno programiraju niz radnji, poput onih koje učestalo obavljaju na dnevnom nivu, koristeći različite aplikacije. Očekuje se da će ova funkcija biti puštena u rad zajedno sa izlaskom nove verzije iPhone operativnog sistema planiranog za sledeću godinu“, navodi The Information.

Veliki deo izveštaja odnosi se na ulogu Džonija Đanandree koji je u Apple stigao pošto je napustio Google pre nekoliko godina. Deo Džonijevih napora uključuje tim od 16 osoba čiji je zadatak razvoj konverzacijskog AI modela pod nazivom Foundational Models. Tim stručnjaka, navodno troši milione dolara dnevno na razvoj AI računarstva sledeće generacije.

Drugi timovi koji se pominju u izveštaju uključuju onaj za vizuelnu inteligenciju, a koji razvija softver za generisanje 3D scena, kao i tim posvećen „dugoročnom istraživanju koje uključuje multimodalnu veštačku inteligenciju“.

Nadovezujući se na izveštaje Marka Gurmana iz Bloomberga u julu, današnji izveštaj citira izvor koji veruje da je Apple Ajax GPT govorni model sposobniji od ChatGPT 3.5. Takođe, treba istaći još jednu bitnu stvar koja se tiče činjenice da je programski kod za AXLearn, model treninga i učenja za Ajax GPT, nedavno objavljen na GitHub-u kao projekat otvorenog koda.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi