Apple mora da poštuje EU zakone: iOS 17 će dozvoliti preuzimanje aplikacija van App Store

iOS 17 će omogućiti iPhone korisnicima da preuzimaju aplikacije van App Store-a, što bi značilo da će i developeri moći da izbegnu Apple proviziju od 15-30%

Apple mora da poštuje EU zakone: iOS 17 će dozvoliti preuzimanje aplikacija van App Store

Zakon Evropske unije o digitalnim tržištima (DMA), koji je stupio na snagu 1. novembra 2022. godine, zahteva od kompanija koje su do sada bile veoma zatvorene da otvore svoje usluge i platforme drugim kompanijama i developerima, uključujući i iOS 17 na Apple uređajima.

Sideloading će raditi na iOS 17?

Ova promena, inače poznata kao sideloading, bi omogućila korisnicima da preuzimaju aplikacije bez potrebe da koriste App Store, što je nešto protiv čega se Apple žustro borio. Ovo bi takođe značilo da će developeri potencijalno moći da izbegnu proviziju od 15 do 30% koju Apple naplaćuje u svom App Store.

DMA će imati veliki uticaj na Apple platforme i može dovesti do toga da Apple napravi velike promene u svojim uslugama i servisima kao što su App Store, FaceTime ili Siri. Apple planira da implementira sideloading kako bi bio u skladu sa evropskim propisima do sledeće godine, navodi Bloomberg.

Apple je tvrdio da će sideloading “potkopati privatnost i bezbednost” na koju se iPhone korisnici oslanjaju, pa će korisnici biti podložni malveru, prevarama i drugim problemima. Međutim, Apple će morati da uskladi svoju poslovnu praksu EU zakonu ili rizikuje novčane kazne od čak 20% svog globalnog prihoda.

U izveštaju iz decembra 2022. godine, Gurman je rekao da Apple razmatra implementaciju bezbednosnih zahteva kao što je verifikacija, proces za koji bi mogao da naplaćuje naknadu umesto provizije koju inače uzima iz App Store. Apple već ima sistem verifikacije na Mac računarima koji omogućava korisnicima da budu bezbedni dok preuzimaju aplikacije izvan Mac App Store-a.

Ako druge zemlje uvedu sličan zakon, alternativne prodavnice aplikacija mogle bi da se prošire van granica Evropske unije. Sjedinjene Američke Države, na primer, takođe razmatraju zakon koji bi zahtevao od Apple da dozvoli preuzimanje aplikacija van svoje App Store.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. Dark Magician

    Fortnite se vraća

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi