Apple Intelligence će biti dostupan samo za iPhone 15 Pro i Pro Max modele

Napredne Apple Intelligence AI funkcije će biti ekskluzivne samo za iPhone 15 Pro i Pro Max zbog hardverskih zahteva

Apple Intelligence će biti dostupan samo za iPhone 15 Pro i Pro Max modele

Na ovogodišnjoj Worldwide Developers Conference (WWDC) u junu, Apple nam je pružio uvid u iOS 18, uvodeći niz novih funkcija koje pokreće veštačka inteligencija (AI), a koje nazivaju “Apple Intelligence”. Ove funkcije uključuju mogućnosti kao što su generisanje slika na samom uređaju, Siri unapređena ChatGPT-om, automatsko snimanje poziva i transkripcija, i još mnogo toga.

Sa Apple Intelligence-om, Apple pravi veliki korak napred u načinu na koji AI može biti neprimetno integrisan u svakodnevne zadatke, čineći iPhone intuitivnijim i jednostavnijim za korišćenje.

Najnaprednije iOS 18 funkcije i Apple Intelligence neće biti dostupne svima

Apple se oduvek ponosio time što svoje najnovije funkcije čini dostupnim na širokom spektru uređaja. Obično čak i iPhone modeli stari dve ili tri godine dobijaju najnovija softverska ažuriranja, omogućavajući većem broju korisnika da uživa u najnovijim inovacijama. Međutim, ovog puta, najnaprednije funkcije iOS 18 neće biti dostupne svima.

Iako će iOS 18 biti dostupan na više od 20 različitih iPhone modela, funkcije Apple Intelligence-a biće rezervisane za iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max. Ovi modeli su opremljeni hardverom potrebnim da u potpunosti podrže ove napredne AI funkcije.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Nažalost, iPhone 15 i iPhone 15 Plus, koji su lansirani zajedno sa Pro modelima, neće imati pristup Apple Intelligence-u. Veruje se da je razlog za to povezan sa hardverskim ograničenjima, konkretno nedostatkom snažnog Neural Processing Unit-a (NPU) i najmanje 8 GB RAM-a, što je neophodno za efikasno pokretanje ovih AI funkcija.

Ova ograničena dostupnost Apple Intelligence-a dovela je do pitanja među korisnicima i analitičarima o tome zašto je Apple doneo ovu odluku. Iako Apple nije dao zvanično objašnjenje, čini se da stariji modeli i standardne varijante iPhone 15 jednostavno nemaju dovoljnu procesorsku snagu potrebnu za pokretanje sofisticiranih AI mogućnosti.

Međutim, ovo bi se moglo promeniti sa sledećom generacijom iPhone-a. Glasine sugerišu da će nadolazeća serija iPhone 16—uključujući iPhone 16, iPhone 16 Plus, iPhone 16 Pro i iPhone 16 Pro Max—biti pokretana novim A18 čipom i imati najmanje 8 GB RAM-a. Ako je to tačno, Apple Intelligence bi mogao postati dostupan čitavoj iPhone 16 liniji, čineći ove napredne AI funkcije dostupnim širem krugu korisnika.

Apple takođe uvodi Apple Intelligence na druge uređaje u svom ekosistemu. AI funkcije su već dostupne na svim iPadima i Macovima koji su pokretani Apple Silicon M1 ili novijim čipovima, kao što su MacBook Air sa M1/M2 čipovima i pristupačniji Mac mini, prenosi Mashable.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi