Apple Intelligence će biti uskraćen korisnicima u EU

Apple je odlučio da svojim korisnicima u Evropskoj Uniji ne omogući Apple Intelligence, svoje AI funkcije, zbog zahteva Zakona o digitalnim tržištima (DMA)

Apple Intelligence će biti uskraćen korisnicima u EU

Odluka kompanije Apple da ne omogući Apple Intelligence , svoje funkcije veštačke inteligencije (AI) u EU je “zapanjujuća deklaracija” njenog antikonkurentnog ponašanja, rekla je u četvrtak (27. juna) potpredsednica Evropske komisije Margrete Vestager.

Pre otprilike nedelju dana, Apple je objavio da neće pokrenuti svoje AI funkcije u EU, navodeći da interoperabilnost koju zahteva Zakon o digitalnim tržištima EU (DMA) može ugroziti privatnost i sigurnost korisnika. Nekoliko dana kasnije, Komisija je optužila Apple App Store za kršenje DMA.

Appleov potez da povuče svoje AI planove u Evropi je “zapanjujuća, otvorena deklaracija da 100% znaju da je ovo još jedan način da onemoguće konkurenciju tamo gde već imaju uporište,” rekla je Vestager, potpredsednica Komisije za Evropu prilagođenu digitalnom dobu i komesarka za konkurenciju, na događaju Forum Europa.

“Skraćena verzija DMA [Zakona o digitalnim tržištima]” je da, kako bi poslovale u Evropi, kompanije moraju biti otvorene za konkurenciju,” rekla je Vestager.

DMA predviđa kazne do 10% godišnjeg prihoda, što u slučaju Apple-a može biti preko 30 milijardi evra, na osnovu njegovih prethodnih finansijskih rezultata. Za ponovljena kršenja, taj procenat se može udvostručiti.

Apple se suočio sa tri DMA istrage. Prema DMA, Apple je “čuvar kapije,” što znači da mora osigurati da ne guši konkurenciju.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Novije verzije Apple operativnih sistema, kompatibilne sa mnogim uređajima kompanije, doći će sa Apple Intelligence, kao i integracijom OpenAI-ovog ChatGPT-a, rekla je kalifornijska kompanija 10. juna.

AI funkcije će, na primer, biti ugrađene u glasovnog asistenta Siri kako bi pomogle sa upitima i zadacima. Funkcije će biti lansirane u beta verziji kasnije ove godine.

Apple Intelligence neće biti samostalni chatbot, kao ChatGPT, već će se koristiti kroz niz aplikacija, prenosi Euractiv.

Nedostatak interoperabilnosti sa ne-Apple aplikacijama mogao bi se tumačiti kao antikonkurentsko ponašanje.

Apple AI je takođe izrazito vertikalno integrisana, sa hardverom i softverom koji su prilagođeni od strane same kompanije.

Neki od proračuna će se obavljati na novom Apple Private Cloud Compute, koji radi na prilagođenim serverima u sopstvenom data centru kompanije, za koje Apple kaže da mogu poboljšati privatnost.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi