Apple iOS 18 će imati moćan AI, ali neće biti proizvod sopstvenog razvoja

Apple će sledećeg meseca objaviti dolazak niz novih AI funkcija za iPhone i iOS 18, ali vlada velika nedoumica hoće li biti dovoljno dobre?

Apple iOS 18 će imati moćan AI, ali neće biti proizvod sopstvenog razvoja

Kada Apple predstavi nove iPhone funkcije, to obično uključuje inovativne pa čak i u pojedinim slučajevima radikalne preokrete. One se neretko zasnivaju na postojećim ali dodatno unapređenim idejama njegovih rivala. Međutim, slučaj sa AI funkcijama u okviru iOS 18 sistema može biti dijametralno drugačiji, jer kompanija iz Kupertina poprilično zaostaje i možda neće svojim AI mogućnostima impresionirati napredne korisnike na očekivani način koji odgovara renomeu ove kompanije.

Iako Apple AI pristup igra na kartu veće privatnosti, ako je verovati preliminarnim prognozama svakako neće biti superiorniji u odnosu na trenutna konkurentska rešenja.

Prema Bloombergu, Apple je zabrinut da bi korisnici mogli ignorisati ili u najgoru ruku, potpuno odbaciti njegove predstojeće AI funkcije na iOS 18 verziji operativnog sistema. Apple navodno taktizira sa kompanijama Google i OpenAI, a njena interna AI tehnologija možda neće ni približno biti tako impresivna.

AI funkcije na iOS 18 verziji neće biti Apple proizvod

Zbog toga se sve češće govori kako će sa dolaskom iOS 18, Apple potencijalno usvojiti hibridni pristup za svoje AI funkcije. Ugrađeni NPU koprocesor na uređaju, mogao bi da se bavi AI funkcijama tako što će ih lokalno izvršavati na samom uređaju, dok bi Apple Cloud AI infrastruktura mogla biti rezervisana za zahtevnije AI zadatke.

Međutim, Apple će se navodno uzdržati od uvođenja sopstvenog AI chatbot-a u iOS 18 izdanju, jer navodno nije zadovoljan njegovom efikasnošću, a što bi moglo negativno uticati na reputaciju kompanije iz Kupertina. Umesto toga, vrlo verovatno će iPhone korisnicima ponuditi chatbot verziju koju pokreće ChatGPT, kao rezultat ranijeg dogovora sa kompanijom OpenAI.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Osim toga, iOS 18 bi mogao da poboljša Siri funkcionalnost, čineći je lakšim za korišćenje kroz mogućnost da sa njom razgovarate. Korisnici takođe mogu da očekuju da vide funkcije kao što su: pametni rezimei obaveštenja, brzi pregled članaka vesti, zatim osnovno AI uređivanje fotografija, transkripti audio snimaka, poboljšano automatsko popunjavanje kalendara i još mnogo toga.

Apple je spreman da prikaže i demonstrira mogućnosti iOS 18, iPadOS 18, macOS 15 i WatchOS 11 operativnih sistema na predstojećoj WWDC24 manifestaciji. Tokom glavne prezentacije 10. juna, očekujemo da objavi zvaničnu listu AI funkcija koje će stići na pomenute softverske platforme, tokom ove godine, prenosi Android Authority.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi