Apple od maja ukida svoje servise na iPhone 8 i starijim telefonima?

Ukoliko ne ažurirate svoj iPhone 8 ili stariji telefon, od maja meseca 2023. godine više nećete moći da pristupite Apple servisima preko ovih uređaja

Apple od maja ukida svoje servise na iPhone 8 i starijim telefonima?

Jedna od poznatijih Apple insajdera Stella Fudge, sa dobrom istorijom tačnih informacija, objavila je da će Apple uređaji kao što je iPhone 8 i stariji, koji koriste stare verzije iOS, macOS, watchOS ili tvOS u maju mesecu izgubiti pristup skoro svim Apple servisima. Prema njenim informacijama, Apple će ukinuti pristup svim servisima sem iCloud.

Ukoliko spadate u korisnike uređaja sa ovim ili starijim verzijama operativnih sistema, jedini način da ovo izbegnete je da ažurirate svoj OS, piše MacWorld.

S obzirom na vrlo specifične informacije koje su objavljene, deluje da bi ove informacije mogle da budu tačne. Ukoliko pogledate u detalje tvita, možete videti da se ne radi o iOS 11 u celini, već samo verzije od 11 do 11.2.6. Podsećanja radi, pre nego što je izašao iPhone 12, konačna verzija tog OS-a bila je 11.4.1.

Slično važi i za Mac računare. Tako macOS High Sierra, koji je stigao sve do 10.13.6, trebalo bi da izgubi podršku samo do 10.13.3. To znači da ukoliko spadate u grupu koja koristi macOS verziju softvera između 10.13 i 10.13.3 valjalo bi da uključite ažuriranja, kako ne biste ostali bez nekih od ključnih servisa ili morali da kupite novi uređaj.

Koji servisi se gase?

Fudge ne precizira koji aspekti Apple ekosistema se računaju kao usluge u ovom kontekstu, ali pretpostavljamo da se misli na: Siri, Maps, Find My, Family Sharing, Apple Pay, Apple Books, različite prodavnice aplikacija i usluge za koje se plaća pretplata, kao što su Apple Music, Apple Arcade, Apple Fitness+ i Apple TV+. Ono što može biti problem je ako Apple ugasi FaceTime i iMessage, dva najpopularnija servisa ove kompanije.

Iako se ne navodi izvor informacija, ovakav sled događaja je moguć jer su dokumenti podrške upozoravali na takvu mogućnost, ali bez preciziranja o kojim verzijama softvera se radi i koje usluge su pogođene. U tom dokumentu se pominju „App Store, Siri i Maps“, ali se implicira da će i druge usluge biti deo usluga koje se gase.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi