Brže podizanje sistema za 60 sekundi posla

Zaustavljanje nepotrebnih aplikacija pri pokretanju Windows operativnog sistema može značajno smanjiti podizanje sistema.

Smanjenje broja procesa koji se automatski pokreću pri pokretanju Windows operativnog sistema, smanjiće broj aktivnih programa i uštedeti kapacitete procesora i memorije koji se troše, čime se omogućava brže podizanje sistema. Za slučaj da za sistem i dalje koristite mehanički hard disk, mislimo da je krajnje vreme da pređete na SSD.

Za ubrzanje računara nisu potrebne plaćene verzije antivirus programa koje skeniraju i brišu potencijalno zlonamerne softvere. Sve što je neophodno jeste odlazak u Windows podešavanja, gde se korisnik može opredeliti za aplikacije koje želi da pokrene pri pokretanju uređaja. Neophodno je uraditi sledeće:

1. Otvorite Start meni i kliknite na ikonicu koja označava podešavanja za korisnike Windows 10 ili 11 operativnih sistema;

2. Potom odaberite opciju „Apps“, a zatim kliknite na „Startup“ ;

3. Klikom poništite izbor svih aplikacija koje nisu potrebne prilikom pokretanja računara.

Kako ubrzati kompjuter gašenjem aplikacija?

Prva opcija su aplikacije koje ne moraju stalno da rade u pozadini. Sve sa oznakom „High Impact“ jesu kandidati za isključivanje, jer nepotrebno usporavaju uređaj pri pokretanju. To mogu biti aplikacije za razmenu poruka kao što je „Slack“ ili „Skype“, programi za uređenje fotografija i video sadržaja koji se mogu naknadno pokrenuti i slično, prenosi PC World.

Ukoliko zaboravite da uključite aplikaciju za razmenu poruka pri narednom pokretanju, budite spremni da nećete odmah videti obaveštenja prilikom pokretanja računara kao što je to bio slučaj do sada. Čak i kada program nema oznaku „High impact“, preporučuje se njegovo gašenje radi bržeg startovanja računara.

Sa druge strane, aplikacije koje regulišu zvuk trebalo bi da ostanu u funkciji, jer ne utiču previše na brzinu pokretanja operativnog sistema. Gašenje ovog programa donosi neprijatno iznenađenje prilikom narednog uključivanja uređaja, jer je isključena reprodukcija zvuka.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi