Chrome OS Flex besplatno pretvara vaš stari laptop ili MacBook u Chromebook

Chrome OS Flex je nova verzija Chrome OS-a koja integriše prednosti CloudReady tehnologije kompanije Neverware

 
Još 2009. godine Google je objavio izvorni kod za Chromium OS, projekat otvorenog koda operativnog sistema koji je u osnovi Chrome OS-a. Međutim, iako je Chromium OS ostao otvorenog koda, Google nikada nije objavio kompajliranu verziju operativnog sistema spremnu za instalaciju. Umesto toga, kompanija se fokusirala na izdavanje Chromebooka koji se isporučuju sa unapred instaliranim Chrome OS-om. Korisnici zainteresovani da isprobaju Chromium/Chrome OS na sopstvenim uređajima koji nisu Chromebook morali su da se okrenu verzijama i distribucijama nezavisnih proizvođača. Jedna od najznačajnijih distribucija Chromium OS-a bila je Neverware Chromium OS pod nazivom CloudReady, koja je počela ciljanjem na obrazovni sektor u SAD, ali je na kraju proširila svoj obim izvan SAD i na tržište preduzeća. Google je zapravo investirao u Neverware, pomažući u finansiranju ove ekspanzije. Neverware je 2018. godine kupio Flint Innovations, kompaniju koja stoji iza Flint OS-a, koji je bio još jedna forma Chromium OS-a.Neverware je pomogao školama, preduzećima i pojedinačnim korisnicima da ožive stari hardver i primene operativni sistem zasnovan na oblaku sa svojom laganom Chromium OS distribucijom. Google sada preuzima ovaj posao na sebe nakon što je kupio Neverware krajem 2020.
 
chromebook.jpg
Neverware je nastavio da radi na uglavnom nepromenjen način pod Google-ovim vlasništvom, ali Google sada ulazi u prevođenje Neverware-ovog operativnog sistema pod Chrome OS ime uvođenjem Chrome OS Flex-a. Prema Google-u, Chrome OS Flex je nova verzija Chrome OS-a koja integriše prednosti Neverware-ovog CloudReady-ja.Chrome OS Flex je napravljen za preduzeća i škole i potpuno je kompatibilan sa Google alatima za upravljanje zasnovanim na oblaku, ali je besplatan za preuzimanje i instaliranje kako bi pojedinačni korisnici mogli da ga koriste, kao što je slučaj sa CloudReady-jem. Chrome OS Flex ima istu bazu koda kao i obični Chrome OS i primaće ažuriranja u isto vreme, tako da oba operativna sistema treba da dele konzistentno korisničko i administratorsko iskustvo.Chrome OS Flex je trenutno u fazi ranog pristupa, a Neverware sajt usmerava potencijalne korisnike na sledeću stranicu, gde se zainteresovani mogu prijaviti da isprobaju ranu verziju operativnog sistema. Stranica upozorava da korisnici mogu doživeti izvesne nestabilnosti u ovoj ranoj verziji, a Chrome OS Flex se trenutno može pokrenuti ili instalirati preko USB diska.
 
Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi