Čipovi menjaju fitnes narukvice i prate vaše zdravlje

Nova tehnologija omogućava stalno posmatranje zdravlja korisnika, a ne zahteva korišćenje nosivih uređaja kao što su narukvice.

Tim istraživača sa Univerziteta u Čikagu već neko vreme aktivno radi na razvoju čipova koji bi izgledom i donekle strukturom podsećali na ljudsku kožu sa ciljem praćenja zdravlja osoba i pružanja sposobnosti preventivnog reagovanja pre nego što se prvi simptomi bolesti pojave.
Koja tehnologija je u pitanju?
Vizija iza tima koji predvodi Sihong Vang u Pricker školi molekularnog inženjeringa na Univerzitetu u Čikagu jeste razvoj posebne vrste čipova koji podsećaju na vašu kožu, a koji će delovati kako bi vas preventivno upozorili na potencijalne predsimptome raznih bolesti pre nego što se one uopšte i pojave kod vas. “Ciljamo da iskombinujemo veštačku inteligenciju i lako nosivu tehnologiju kako bismo analizirali zdravstvene podatke uređajem koji se nalazi na samom našem telu”.
chip.jpg
Budućnost kakvu ovaj tim istraživača predviđa bazira se na biosenzorima koji bi se nalazili u uređajima savitljive forme i koji bi se mogli postaviti na našu kožu za u potpunosti neometano korišćenje. Neki od biosenzora koji bi bili prisutni služili bi praćenju raznih zdravstvenih parametara, od nivoa šećera i kiseonika u krvi do nivoa metabolita.
Zatim, čip o kom govorimo bi sve te podatke sa svih prisutnih biosenzora prikupio i analizirao kako bi posredstvom mašinskog učenja uspeo da stvori sveobuhvatnu sliku o zdravstvenom stanju određene osobe i potencijalno pruži upozorenja o tome da li postoji bojazan od razvijanja oboljenja. Ukoliko postoji, osoba bi bila upozorena i imala bi dovoljno vremena da preventivno reaguje i spreči razvoj raznih bolesti.
fx1_lrg1.jpg
Izazovi
U ovom trenutku najveći izazov sa kojim se tim istraživača suočava jeste pronalaženje rešenja koja se nevidljivo stapa sa kožom i koje neće biti ometajući faktor prilikom obavljanja bilo kojih radnji. Zbog toga oni pokušavaju da upotrebe razne polimere kako bi pronašli kombinaciju koja pruža najbolje performanse. Pored toga, celokupni tim prepoznaje i da je ogroman izazov pristup podacima na ovom čipu i kako još uvek treba rešiti problem toga ko bi smeo da manipuliše takvim podacima.
Upotrebna vrednost
U ovom trenutku testirali su nekoliko verzija ovog neuromorfnog čipa analizirajući podatke sa EKG-a koji snima aktivnost ljudskog srca. Sam čip su podesili tako da prepoznaje pet različitih grupa osoba kojima se EKG očitava, jednu za zdrave osobe i ostale četiri za osobe koje imaju neki vid zdravstvenih problema. Čip je uspevao da precizno klasifikuje otkucaje srca prema tome da li su previše produženi ili nepravilni.
pexels9554775.jpg
U ovom trenutku ističe se kako je ovakva tehnologija još uvek u početnim fazama testiranja i kako je očekuje još mnogo iteracija kako bi se dostigao nivo komercijalno održivog proizvoda. Ukoliko bi se ovakva tehnologija koristila striktno u zdravstvene svrhe, ne bismo imali ništa protiv. Međutim, tehnologija obično ode u skroz drugačijim smerovima od onih koje su njeni tvorci imali na umu.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi