CrowdStrike problem uzrokovao gubitke od 5,4 milijarde dolara za Fortune 500 kompanije

Jedna od četiri Fortune 500 kompanija doživela je prekid usluga zbog CrowdStrike globalnih IT kvarova prošlog petka, što ih je skupo koštalo

CrowdStrike problem uzrokovao gubitke od 5,4 milijarde dolara za Fortune 500 kompanije

Jedna od četiri Fortune 500 kompanija doživela je prekid usluga zbog CrowdStrike globalnih IT kvarova prošlog petka i verovatno je ukupno izgubljeno oko 5,4 milijarde dolara, prema novom izveštaju sajber osiguravača Parametrix.

Izveštaj pruža neke od prvih procena o tome koliko su nedavni prekidi u radu CrowdStrike-a štetili globalnoj ekonomiji. U proseku, pogođene kompanije su izgubile oko 43,6 miliona dolara svaka, prema izveštaju Parametrix-a.

Sve Fortune 500 aviokompanije i otprilike 75% vodećih zdravstvenih organizacija i banaka bile su pogođene prekidima. Parametrix procenjuje da ukupni osigurani gubici među Fortune 500 kompanijama iznose između 540 miliona i 1,08 milijardi dolara.

CrowdStrike izazvao štetu koja se procenjuje na nekoliko milijardi dolara

Zdravstveni sektor pretrpeo je najveći kolektivni udarac, izgubivši otprilike 1,9 milijardi dolara zbog prekida. Za poređenje, aviokompanije su izgubile oko 860 miliona dolara, prema analizi Parametrix-a.

CrowdStrike zauzima samo 15% tržišnog udela u segmentima sigurnosnog softvera u 2023. godini, prema Gartner-u, ali taj udeo je visoko koncentrisan u Fortune 500 kompanijama. CrowdStrike je izjavio da radi sa 298 od Fortune 500 kompanija.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Softverski i IT sektor je bio jedan od najmanje pogođenih industrija, prema Parametrix-u, sa samo 21% suočenih sa prekidima. To je zato što većina softverskih kompanija koristi Linux, koji nije bio pogođen neispravnim softverskim ažuriranjem CrowdStrike-a.

„Ovo se može posmatrati kao pozitivna strana, jer bi visok uticaj na ovaj sektor rezultirao još većim povezanim efektom, s obzirom na to da ovaj sektor uključuje neke od najvećih provajdera usluga na svetu,“ navodi se u izveštaju, prenosi Axios.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi