Edge browser menja besplatni PDF čitač za ne tako besplatni Adobe Acrobat

Nakon integracije veštačke inteligencije u Bing pretraživač, Microsoft je rešio da AAdobe Acrobat postane novi PDF čitač integrisan u Edge browser.

Edge browser menja besplatni PDF čitač za ne tako besplatni Adobe Acrobat

U narednim mesecima Microsoft će značajno unaprediti svoj Edge browser, pa će Adobe Acrobat postati novi integrisani PDF čitač. Prošle nedelje su najavljene novine poput razdvajanja dva taba u istom prozoru, a prošle godine i one koje štede RAM vašeg računara, da bi saradnja sa kompanijom Adobe donela Acrobat integraciju.

Odluka je deo većeg plana između ove dve kompanije, sa ciljem da se Adobe tehnologije kao što su elektronski potpis i automatizacija dokumentacije donesu Microsoft korisnicima. Adobe PDF i tehnologije elektronskog potpisa su već integrisane u Microsoft 365, Teams i SharePoint.

Sada ovo dolazi u Edge, sa Adobe PDF engine koji zamenjuje ugrađeni PDF čitač koji Edge danas koristi.

Ideja je da se bogatiji skup funkcija u Adobe Acrobat PDF engine dovede do Edge korisnika, uključujući bolji prikaz boja i grafika, bolje performanse, jaku bezbednost i više mogućnosti kao što su bolji izbor teksta i glasovno čitanje sadržaja. Navedene funkcije će biti besplatne za Windows 10 i 11 korisnike, piše TheRegister.

Kvaka 22

Sa druge strane, svi koji žele naprednije funkcije sa PDF dokumentima moraće to da plate. Korisnici će morati da kupe Acrobat pretplatu ako žele, i tako će dobiti mogućnost da menjaju tekst i slike, pretvaraju PDF-ove u druge formate ili kombinuju više dokumenata. Oni koji već plaćaju Adobe pretplatu mogu da koriste Acrobat ekstenziju u Edge-u bez dodatnih troškova.

Bezbednost

Microsoft je naglasio svoje napore na polju bezbednosti kao osnovu ove promene. Maliciozni korisnici koriste PDF sa integrisanim malverom da bi se probili u mreže raznih kompanija, tako da je Adobe Acrobat implementacija pre svega bezbednosno poboljšanje.

Plan je da se novi PDF engine uvodi u etapama, tako da do septembra ove godine svi Windows 10 i 11 korisnici mogu da vide uvedene promene.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi