Edge sprema novu opciju: razdvajanje dva taba u istom prozoru

Microsoft je krenuo u testiranje nove opcije na svom Edge browseru, koji će sada dozvoljavati da razdvojite dva taba u okviru jednog prozora.

Novu opciju je primetio Reddit korisnik Leopeva64-2 u eksperimentalnoj beta verziji Microsoft Edge browsera. Kada se aktivira, novo dugme se pojavljuje desno od URL polja i dozvoljava deljenje ekrana na dva dela u okviru istog prozora.

Iako Windows dozvoljava jednostavno deljenje ekrana, za šta možete koristiti tabove vašeg browsera, nova opcija to rešava jednim klikom. U Windows operativnom sistemu potrebno je da prozor pomerite do leve ili desne ivice, ili da koristite kombinaciju Windows tastera i strelice da rasporedite prozor uz levu ili desnu ivicu.

Kada podelite postojeće tabove u jednom prozoru, on ih pretvara u jedan tab sa kombinovanim stranicama. To znači da možete da kreirate više podeljenih kartica u Edge-u i da se krećete kroz njih kao što to radite sa tabovima. Sa ovim novim tabovima možete da radite sve što i sa drugima – da ih zakačite, da ih duplirate ili da ih dodate u grupe, baš kao što biste to učinili sa bilo kojim drugim tabom. Upravo to je onaj deo koji nam se sviđa kod nove funkcije, jer ona može biti korisna ukoliko redovno upoređujete neka dokumenta ili web stranice.

Široki monitori su idealni za novu Edge funkciju

Nova opcija dolazi u vreme kada su široki monitori sve popularniji, a snaga računara dozvoljava da otvorimo veliki broj tabova, pa je deljenje prozora postala normalna svakodnevna stvar, čak i na telefonima.

Microsoft je implementirao i opciju da preko desnog klika pozovete novu „split window“ funkciju. Ona će podeliti aktivni tab na dva i učitati link direktno na drugu polovinu ekrana, što znatno olakšava pozivanje nove funkcije.

Jedan od browsera koji nude sličnu funkciju je Vivaldi, u kojem možete da slažete do četiri taba u različitim rasporedima unutar jednog prozora. Microsoft Edge je trenutno ograničen na samo dva taba jedan pored drugog. Kompanija Microsoft trenutno ovo testira ove opcije za macOS i Linux operativne sisteme, nudeći bolju funkciju upravljanja prozorima za kartice pregledača izvan Windows ekosistema.

Primera radi, prama informacijama koje javno objavljuje StatsCounter, u decembru 2022. godine najpopularniji browser je i dalje Chrome sa 64,7%, sledi Safari sa 18,3%, pa Edge sa 4,23%, Samsung Internet sa 3,05% i Firefox sa 3,01%.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi