Testirali smo Philips 498P9 SuperWide monitor - Trebaće vam širi sto

Testirali smo Philips 498P9 SuperWide monitor - Trebaće vam širi sto

Philips 498P9 je još jedan od retkih ultraširokih monitora u 32:9 formatu koji ima puno toga da ponudi onima kojima je neophodno puno radnog prostora.

  Sadržaj

   Philips 498P9 je još jedan od retkih ultraširokih monitora u 32:9 formatu koji ima puno toga da ponudi onima kojima je neophodno puno radnog prostora.

   Testirali smo Philips 498P9 SuperWide monitor – Trebaće vam širi sto

   Pozitivne ocene

   • Izvanredna količina radnog prostora
   • Visoka maksimalna svetlina
   • Solidna fabrička kalibracija boja

   Negativne ocene

   • Nešto niži kontrast za VA standarde
   • Izostanak KVM Switch-a i Type-C porta u odnosu na slične modele

   Monitor vrlo specifičnog formata koji nije za svakoga, ali će nekim korisnicima biti savršen sa funkcionalne strane.

   Uvod – Philips 498P9

   Ako je kompanija Philips po nečemu poznata na ovim prostorima, rekli bismo da su to svakako njihovi displej uređaji. Naime, tamo negde krajem osamdesetih godina, Philips televizori su bili među prvim uvoznim modelima koji su u velikom broju dospeli u ruke domaćih kupaca, prekidajući tako dominaciju domaćih brendova poput Ei Niša, Čajaveca i Iskre. I možemo reći da su nam ostali u lepom sećanju.

   Philips je naravno jedan gigant elektronske industrije i mnogo više od displej kompanije, pa je njihov portfolio izuzetno jak u svemu od medicinske opreme, preko osvetljenja do kućnih aparata. No, iako sam koristio puno toga sa Philips imenom, od brijača, Ambilight svetala, do kafe aparata, nekako mi je najdraže kada na test dobijem neki od njihovih televizora i monitora – valjda mi se probudi ta nostalgija za prvim TV-om koji sam imao u svojoj sobi, a koji je bio relativno male dijagonale i naravno sa katodnom cevi – kupio ga ćale preko sindikata.

   Ono što nam se ovih dana našlo na testu je sušta suprotnost takvog ekrana – u pitanju je jedan gigantski monitor, takođe zakrivljen, ali na kontra stranu i naravno modernih specifikacija. U pitanju je Philips 498P9, više nego ultraširoki model sa odnosom stranica od 32:9, čak 5120 piksela po širini i sa nekim dodatnim mogućnostima koje ga čine vrlo praktičnim za određene grupe korisnika. Inače, pre dve godine smo bili u prilici da testiramo vrlo sličan stariji model 499P9H, pa eto prilike da vidimo i koje su razlike, gde su unapređenja, kao i naravno kako radi i šta ima da ponudi noviji Philips 498P9.

   Philips 498P9 – Dizajn

   Za početak, dizajn se nije menjao, ali što se nas tiče, nije ni morao, jer su izgled i praktičnost više nego zadovoljavajući. Vizuelno, u pitanju je monitor relativno diskretnog izgleda, ako se tako nešto može reći za nešto što je široko čak 120cm i zauzima skoro čitavu širinu standardnog radnog stola. Okvir panela sa gornje i bočnih strana je vrlo tanak sa blago zaobljenim uglovima, istina uz nešto širu dodatnu marginu od oko 8mm, koja zbog ukupnih dimenzija i ne dolazi previše do izražaja.

   Donja lajsna je sa teksturom brušenog metala i detaljem sa Philips logotipom koji prednjoj strani daju malo zanimljiviji izgled, ali sa ukusom. Lajsna i okvir, kao i poleđina monitora su izrađeni od plastike, ali je kvalitet materijala i izrade veoma dobar, pa nemamo nikakve zamerke po tom pitanju. Kad pominjemo kvalitet, postolje u tom pogledu ostavlja izuzetan utisak. Izrađeno je skoro u potpunosti od metala, sa livenom bazom i nosačem iz dva dela. Donji je fiksiran za bazu, dok gornji rotira omogućavajući okretanje panela za po 20 stepeni levo i desno.

   Podržano i je podešavanje nagiba panela ka napred za 5 stepeni i nazad za 10, kao i visine u opsegu od 13cm. Dakle, osim visine, ne baš previše fleksibilnosti, ali sa ovolikim panelom je to i očekivano, pošto ga nemate ni gde pomerati previše zbog mesta na stolu. Kad pominjemo to, baza postolja zauzima prilično mesta, 40cm u širinu i 30cm po dubini, ali je srećom oblik takav da u sredini ostaje prostora da smestite nešto u A4 formatu, eksternu zvučnu kartu ili grickalice i ipak iskoristite mesto na stolu.

   Konektori i mogućnosti

   Na poleđini monitora se sa donje strane nalazi sekcija sa konektorima koji su jedna od specifičnosti ovog modela, jer poput pomenutog 499P9H i 498P9 poseduje KVM mogućnosti za povezivanje monitora na dva računara i lako prebacivanje jednog seta periferija i slike između njih. U odnosu na stariji model doduše, tu su neke izmene, pa su izostali USB Type-C port, LAN port, kao i integrisana kamera, što naravno utiče i na nižu cenu ovog monitora. Možda će USB-C zapravo biti i jedina stvar koja je mogla da ostane, pogotovo za vlasnike laptopova, ali ako vam baš treba, tu su neki drugi modeli iz ove serije.

   Ono što je zanimljivo je da kao noviji uređaj 498P9 donosi i unapređenja, pa su USB portovi sada u verziji 3.2 Gen1 umesto 3.1, što će biti korisno onima koji žele da portove koriste za povezivanje eksternih diskova. Na raspolaganju su vam dva upstream porta za vezu sa računarom, tri porta za povezivanje uređaja i periferija i još jedan USB port sa Battery Charging 1.2 podrškom koji može da obezbedi do 1.5A za punjenje mobilnih uređaja. Pored toga su tu još dva HDMI porta u verziji 2.0b, DisplayPort 1.4 i 3.5mm izlaz za slušalice.

   Ispod prednje desne ivice monitora se nalaze i tasteri za kontrolu menija, tačnije jedan za uključivanje monitora i četiri za kontrolu, koji nam nisu baš omiljeno rešenje, ali ok obavljaju funkciju kada se malo naviknete, najpre zahvaljujući vrlo jednostavnom meniju sa tri kolone i 10 sekcija koji se mahom svodi na kretanje na dole po opcijama i kliktanje ok tastera za izbor.

   32:9 format – prednosti za rad, gaming i internet

   Slika koju ovaj model prikazuje je rezolucije 5120×1440 piksela, dakle kao dva 27” monitora QHD rezolucije jedan pored drugog, ali naravno bez okvira na sredini. Samim tim radnog prostora ima na pretek i ovo je definitivno pre svega uređaj namenjen onima koji inače rade na više monitora i žele nešto elegantnije i praktičnije, ili onima koji rade u aplikacijama koje mogu iskoristiti visoku rezoluciju, poput npr. programa za muzičku i video produkciju.

   Zahvaljujući opciji prikaza slike pored slike, moguće je i podeliti ekran na dva dela i posmatrati sliku sa dva različita izvora ili računara, svaki u QHD rezoluciji. U svakom slučaju, najpre monitor za posao, jer specifičan format tu nudi i najveću prednost.

   Druga oblast gde nudi vidnu prednost je gaming, mada 498P9 definitivno nije gaming model, najpre zbog osvežavanja slike u maksimalnih 70Hz. Za one koji žele ovako nešto u gaming izvedbi, Philips nudi i 498P9Z sa osvežavanjem od 165Hz, ali to je neka potpuno druga priča. Naravno, možete se i na ovom modelu sasvim lepo zabaviti, pod uslovom da imate grafičku kartu koja može da se izbori sa tolikim brojem piksela i dvostrukom QHD rezolucijom.

   Igre, a pogotovo FPS naslovi u 32:9 formatu pružaju izuzetno široko vidno polje koje nudi primetno bolji ugođaj u igrama, ali i omogućuje vam da vidite praktično još po pola ekrana više sa svake strane u odnosu na standardni monitor, što može biti realna prednost. Philips 498P9 ima iznenađujuće pristojan odziv za VA panel na 70Hz, kao i minimalnu razliku u odzivu između tamnijih i svetlijih delova scene, pa u tom smislu za gaming radi i bolje nego što bismo očekivali.

   Kad pominjemo odziv, u meniju ćete naići na Overdrive podešavanja koja ga malo poboljšavaju, a najbolja opcija je Fast koja nudi čistiji prikaz i bolji odziv od ostalih – Faster i Fastest imaju primetan overshoot.
   Podržano je i varijabilno osvežavanje koje sasvim korektno radi i na AMD i Nvidia grafičkim kartama, a input lag smo izmerili na vrlo dobrih 8.6ms putem HDMI veze na 60Hz.

   Ono gde 32:9 format ima manje prednosti su stvari poput multimedije i interneta. Najpre, za gledanje videa ćete, ukoliko je u pitanju neka serija ili film u 16:9 formatu koristiti samo polovinu ekrana, odnosno deo na sredini u toj veličini, dok je nešto bolja situacija sa 21:9 filmskim formatom gde su crne linije sa strane dosta manje. Za pregled interneta, ovako široki ekran ne nudi ništa ako koristite samo jedan prozor, ali je prednost što na ekran možete komotno smestiti nekoliko browser prozora, plus još ponešto od aplikacija, npr. mail klijent, neki prozor sa video strimom, kalkulator i sl. i imati sve u vidnom polju.

   Kad pominjemo vidno polje, zakrivljeni ekran sa nešto blažim 1800R radijusom ne deluje previše zakrivljen, već taman toliko da krajevi ekrana budu na manjoj razdaljini od očiju nego što bi to bio slučaj sa potpuno ravnim ekranom, što je sasvim ok i ne zahteva navikavanje. Kao i kod QHD rezolucije na dijagonali od 27”, ovaj model nudi optimalnu oštrinu prikaza za svoju dijagonalu i generalno vrlo dobar prikaz.

   Kvalitet prikaza na Philips 498P9

   Pomenuli smo već da je na ovom modelu VA panel, što je najčešće i slučaj kod zakrivljenih monitora. U pitanju je pravi osmobitni panel koji je u stanju da pokrije oko 86.4% DCI-P3 spektra i 122.4% sRGB prema našim merenjima – više nego dobro za jedan model koji i ne pretenduje da podržava HDR. Zanimljivo, Philips 498P9 zapravo pruža prilično visoku maksimalnu svetlinu, čak 582,3 nita smo izmerili u Game modu, a čak je i low blue light mod vrlo svetao, preko 560 nita, što je retkost jer se plavim svetlom najčešće i postiže visoka svetlina.

   Pripisaćemo to Philipsovoj ekspertizi kada je osvetljenje u pitanju i očigledno su nešto tog znanja iskoristili i ovde. Visoka svetlina će vam najpre biti od koristi za rad u jako osvetljenim prostorijama ili pored prozora npr. ali svakako dobro dođe i za gledanje videa, pa i gaming radi življeg prikaza. Interesantno je i da monitor poseduje i nekoliko specijalizovanih modova poput crno-belog EasyRead ili odličnog LowBlue moda koji je vrlo upotrebljiv za svakodnevno korišćenje.

   Što se kontrasta tiče, od VA panela smo navikli na prilično visoke cifre, pa nas izmerenih 2772:1 za maksimalni statički kontrast nije oborilo s nogu, iako i to nije malo i višestruko je više od najboljih IPS modela. S pozitivne strane, fabrička kalibracija boja je vrlo dobra, monitor čak dolazi sa kalibracionim izveštajem iz fabrike, a mi smo izmerili Delta E odstupanje od 2.4 u sRGB modu, što ga pogotovo uz visoku svetlinu i kontrast čini validnim rešenjem i za rad tamo gde je preciznost prikaza bitna.

   Za ovakve scenarije upotrebe VA obično nije idealan izbor zbog uglova gledanja, mada se na ovom modelu zbog njegove veličine morate solidno pomeriti iz radne pozicije da biste primetili promenu boja i kontrasta na centralnom delu ekrana. Sami uglovi ekrana će istina biti nešto bleđi iz radne pozicije, ali to je neizbežno.

   Uniformnost panela je veoma dobra, ali zakrivljeni panel reflektuje ambijentalno svetlo na takav način da će vam krajnje ivice delovati minimalno tamnije iz centralne pozicije, a može vam se učiniti i da je donja ili gornja ivica ekrana svetlija na na potpuno crnoj pozadini, zavisno od ugla gledanja i izvora svetla, nešto poput IPS glow efekta.

   Zvuk

   Za kraj vredi pomenuti i zvuk, koji obično nije naročito bitna stavka kod monitora, ali je u ovom slučaju ipak na nivou koji je vredan pomena. Naime Philips 498P9 je opremljen rešenjem od 2x5W koje već na prvo slušanje ne daje karakteristično tanak i plastičan zvuk kao kod većine monitora, već znatno puniji i sasvim adekvatan kao zamena za prosečne kompjuterske zvučnike.

   Frekventni balans nije savršen, fali malo detalja u višem srednjem i visokom delu spektra, ali zvuk ima dovoljno težine u nižem registru da zvuči dovoljno ubedljivo za svakodnevno slušanje. Bas se prostire do oko 60Hz, mada već od 160Hz lagano opada po glasnoći. Zvučna slika je takođe sasvim korektna, kako za slušanje muzike, tako i u igrama, a glasnoće je taman dovoljno za glasnije slušanje u radnom položaju ili tiše u okviru radne sobe.

   Philips 498P9 – Utisci i cena

   Sve u svemu, Philips 498P9 je još jedan od ne tako brojnih modela 32:9 formata koji nudi nešto svedenije opcije povezivanja od prethodno testiranog 499P9H modela, ali je sve esencijalno za nekoga koga zanima ovakav tip monitora i dalje tu – KVM mogućnosti, prikaz slike pored slike iz različitih izvora, puno radnog prostora, dobar zvuk i što je najbitnije vrlo dobra slika sa preciznim prikazom i dosta svetline. Cena Philips 498P9 na domaćem tržištu je oko 154.999 dinara, t.j. oko 1300€, što je neka sredina opsega cena za modele ovakvog formata. Konkurencija su mu trenutno Samsungovi modeli koji su više orjentisani na gaming, AOC Agon AG493UCX2 koji smo i testirali, kao i pomenuti Philipsov dve godine stariji model koji je zanimljivo još uvek dostupan.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi