AOC Agon AG493UCX2 test - Najširi u kraju

AOC Agon AG493UCX2 test - Najširi u kraju

AOC Agon AG493UCX2 je jedan od najmodernijih predstavnika gaming monitor najšireg 32:9 formata. Pogledajte kako se pokazao na našem testu.

  Sadržaj

   AOC Agon AG493UCX2 je jedan od gaming monitora najšireg 32:9 formata, ali i jedan od najmodernijih predstavnika tog tipa monitora koji nudi opipljive prednosti kako za gaming, tako i za rad.

   AOC Agon AG493UCX2 test – Najširi u kraju

   Pozitivne ocene

   • Izuzetna količina radnog prostora
   • KVM mogućnosti
   • Dobar kvalitet slike

   Negativne ocene

   • Sporije tranzicije u tamnim delovima scene zbog VA panela
   • Relativno visoka cena 

   Monitor koji možda nije za svakoga, ali koji je itekako sposoban da promeni iskustvo korišćenja računara, kako u radu tako i u igrama.

   U moru monitora dostupnih na tržištu, malo je onih koji su u stanju da vas impresioniraju već na prvi pogled. Još manje verovatno onih koji vas impresioniraju dok ih i ne izvadite iz kutije, makar to bilo i prostom veličinom i težinom iste. Ovih dana nam je u redakciju stigao jedan baš takav, u vrlo lepom pakovanju u kom uz malo savijanja jednog dana mogu i da me sa’rane sa mojih metar i sedamdeset pet.

   Eto, ko nema običaj da čuva ambalažu nakon kupovine, se možda sa ovim modelom i predomisli. Ako se pitate kakav je to monitor u tolikoj kutiji, u pitanju je AOC Agon AG493UCX2 – ultraširoki, pa još malo širi gaming monitor dijagonale od 49”, koji će doduše oni koje neke druge stvari zanimaju pre gaminga verovatno imati i više razloga da kupe.

   U pitanju je jedan neobičan monitor na kome je bilo jako zanimljivo raditi i igrati se tokom proteklih desetak dana od kada je stigao u našu redakciju, pa evo prilike da sa vama podelimo naše utiske i upoznamo vas sa onim što on ima da pruži. Da kažemo odmah da je u pitanju model sa odnosom stranica 32:9, koliko je meni poznato najširi format koji se nudi, makar kada su u pitanju ekrani dostupni krajnjim korisnicima.

   Ovo nije prvi monitor tog formata koji smo imali prilike da probamo ili testiramo, ali je do sada verovatno najinteresantniji i najmoderniji primerak tog tipa, sa HDR sertifikacijom, osvežavanjem od čak 165Hz, 5K rezolucijom i podrškom za varijabilno osvežavanje i brojne gaming funkcije. Vrlo neobičan uređaj, pa hajde da vidimo kako to radi u praksi, koje su njegove prednosti i mane i kom tipu korisnika je on zapravo namenjen.

   AOC Agon AG493UCX2 – Dizajn

   Po pitanju dizajna AOC AG493UCX2 podseća na nedavno testirani AG273QZ koji takođe pripada njihovoj Agon seriji gaming proizvoda, a koja nudi nadprosečni kvalitet izrade i materijala za ovaj tip uređaja. To je najpre vidljivo na postolju koje je izliveno od čelika i izuzetno robustno i teško, pa uliva poverenje da je u stanju da se bez problema izbori sa ekranom ove veličine. Postolje je u metalik sivoj boji, sa bazom polukružnog oblika sa prednje strane i dodatnom nogom sa zadnje strane radi balansa, s obzirom da se podnožje nalazi izdignuto oko 6cm iznad podloge i praktično dodiruje sto u tri tačke.

   Što zbog postolja, što zbog veličine ekrana, za ovaj model će vam biti potrebno prilično prostora na stolu, oko 120cm po širini i čak 30 po dubini, maltene pola veličine nekog prosečnog 120×60 stola, mada naravno postoji i opcija VESA montaže na neki zidni ili pokretni nosač – na isti način se montira i fabričko postolje i taj spoj je ujedno i jedini element na inače čistoj poleđini panela, izuzev naravno Agon logotipa.

   Kad pomenusmo pokretanje, postolje dozvoljava rotaciju panela levo i desno za 15.5 stepeni, nagib za 5 stepeni ka dole i 15 ka gore, kao i podešavanje visine u opsegu od 10cm, naravno bez pivota jer to prosto fizički nije moguće bez nekog žirafa postolja.
   Nosač panela je u ovom slučaju takođe od metala sa nešto plastike u sredini, a u njegovom donjem delu je tu i poveći prorez kroz koji mogu proći svi potrebni kablovi, a kojih može biti prilično ako iskoristite sve što je dostupno.

   Konektori, meni, daljinski, zvuk

   Tu su čak tri HDMI 2.0 porta, jedan DisplayPort u verziji 1.4 i jedan USB-C 3.2 koji je takođe sposoban za prenos slike, odnosno podržava AltDP mod, kao i Power Delivery za napajanje eksternih uređaja do čak 65W. Tu je i jedan USB 3.1 Gen 1 USB port za vezu sa računarom, kao i tri takva porta, u vidu hub-a za povezivanje dodatnih uređaja na sam monitor, od kojih jedan podržava i brzo punjenje.

   Vrlo praktično i deluje kao da je AOC mislio na sve, jer je tu i KVM opcija za istovremeno korišćenje seta periferija i samog monitora istovremeno na dva računara, kao i opcija prikazivanja dve slike jedne pored druge na ekranu, sa dva različita izvora.

   Mala zamerka je što je opcija slike pored slike malo svojeglava pri uključivanju i isključivanju, pa se dešava da monitor uvek prikazuje sliku u izduženom formatu ukoliko pre uključivanja niste promenili izvor na 16:9, ili da ako pri vraćanju na jednu sliku isključite primarni izvor, ostanete bez slike komplet, bez mogućnosti da promenite izvor dok ponovo ne zakačite nešto na isti port. Dakle par propusta koji umeju da nerviraju, ali koje je moguće zaobići kada ste svesni da postoje.

   Meni monitora je grafički, sa šest sekcija u kojima su raspoređene sve opcije vezane za sliku, gaming i dodatne mogućnosti. Kontrola je moguća kako putem tastera na donjoj ivici, tako i putem G-Menu softvera koji je vrlo koristan za podešavanje svega dostupnog u meniju, pa čak i par korisnih opcija koje nisu dostupne kroz meni. Zanimljivo, tu su i neke opcije, poput podešavanja osvetljenja koje nije ne postoji na ovom modelu. Takođe, uz monitor dolazi i daljinac koji je definitivno praktičnija varijanta od tastera, pogotovo s obzirom na to da je dizajn menija prilagođen korišćenju direkcionih tastera.

   Na daljinskom su tu i tasteri za kontrolu zvuka koji će vam biti od koristi s obzirom da je zvučno rešenje sa 2x5W snage zapravo vrlo dobro za jedan monitor i bez problema se može koristiti za svakodnevne potrebe – rad ili gaming, ukoliko vam na raspolaganju nisu neki od kvalitetnijih kompjuterskih zvučnika, ili nešto još bolje. Glasnoća je sasvim dovoljna za standardni radni položaj, pa i gledanje sa malo veće razdaljine, a bas se prostire do oko 70Hz, iako već od 120 počinje da opada po pitanju glasnoće.

   32:9 format u radu

   Što se slike tiče, rekli smo već da je u pitanju neobičan monitor jer dolazi sa ekranom 32:9 formata, dakle kao dva standardna 27” 16:9 monitora u jednom. U pitanju je format koji je prilično širi i od 21:9 ultrawide modela, pa koliko se takvi monitori razlikuju po pitanju korisničkog iskustva od standardnih, toliko se i ovaj razlikuje od njih.

   Rezolucija ekrana je 5120×1440 piksela, pa je radnog prostora zaista puno, praktično dupli QHD, što je zapravo i zvanična oznaka ove rezolucije. Kao što je QHD praktično idealna mera za 27”, tako je i u ovom slučaju oštrina prikaza veoma dobra, a kombinacija ovog formata, veličine i rezolucije je praktično ispunjenje snova za neke od korisnika, najpre one koji se bave obradom videa i zvuka ili radu u drugim programima sa puno elemenata i alata.

   Mogućnost da na jedan ekran smestite sve što vam je potrebno je zaista sjajna stvar jer u ovom slučaju nema okvira i razmaka koji bi vam ometali pažnju – sve je tu pred vama i u vidnom polju, plus ne zahteva promenu fokusa očiju jer je ekran i zakrivljen i to sa radijusom od 1800R. Ovako širok ekran zahteva i malu promenu navika – retko šta ćete koristiti u full screen modu, već je daleko zgodnije aplikacije poput web browsera, office-a i sl. koristiti kao prozore jedne do drugog, što vam omogućuje da na ekranu imate 3 ili više prozora i lako prebacivanje između njih uz odličan pregled svih informacija.

   Za ređanje prozora možete koristiti AOC Screen+ softver koji je nešto poput ugrađene funkcionalnosti u Windows 11 za podelu ekrana i raspodelu prozora, ali sa malo više fleksibilnosti, odnosno više različitih rasporeda. Screen+ doduše ne sarađuje baš dobro sa Windows 11, ali u svakom slučaju, koji god operativni sistem koristili, postoji način da raspoloživi prostor iskoristite na najbolji način.

   Ako ovaj format za nešto i ne nudi neku prednost, to je gledanje videa, jer ćete u slučaju standardnog 16:9 formata, pa čak i 21:9 filmova sa obe strane imati crne površine. Za većinu video sadržaja se ovaj model ponaša kao običan 27” monitor, pa mu to nije jača strana.

   AOC Agon AG493UCX2 – Gaming

   No, kako je AG493UCX2 primarno deklarisan kao gaming model, moramo reći i da ovako širok format pruža nesvakidašnje iskustvo u igrama bez obzira na žanr. U simulacijama vožnje ili letenja ćete imati bolji doživljaj zbog praktično utiska da vas monitor okružuje i pokriva kompletno vidno polje, a u FPS igrama i realnu prednost, zbog činjenice da pored onoga što biste videli na standardnom 16:9 monitoru imate još po pola ekrana više sa svake strane, pa samim tim i duplo veću šansu da uočite protivnika pre nego što on uoči vas.

   I zaista, procenat pobeda i uspešnih duela u PUBG-u ili Apexu je porastao kada sam krenuo da igram na ovom monitoru, a bilo je i situacija kada posmatram nekog od saigrača i čudim se što nije primetio ceo protivnički tim, da bih se setio da on to zapravo i ne vidi, pošto trče u levom delu ekrana koji njemu verovatno nije u vidnom polju.

   Korist od ekstra širine je tolika da amortizuje i nešto lošiji odziv koji sa sobom donosi VA panel, a zbog koga brza akcija nije uvek jednako jasna kao na IPS ili TN panelima, pogotovo na ivicama objekata čija se svetlina jako razlikuje u odnosu na pozadinu. Zahvaljujući osvežavanju od 165Hz, odziv je zapravo prilično dobar u svetlijim delovima scene, ali su tranzicije u tamnim delovima standardni nedostatak ovog tipa panela, pa je u njima moguće videti trag iza objekta, odnosno ghosting.

   U meniju su vam na raspolaganju četiri nivoa podešavanja Overdrive-a panela, ali ona i nemaju baš primetan uticaj na odziv. Ono što ima uticaja i što dramatično poboljšava odziv je MBR opcija, odnosno strobovanje pozadinskog osvetljenja koje omogućuje prikaz brzih objekata na nivou odziva od prave 1ms, ali uz nešto nižu svetlinu i dupliranje zadnje ivice objekata, kao i onemogućavanje korišćenja varijabilnog osvežavanja u tom slučaju.

   Kad pominjemo varijabilno osvežavanje, AMD Freesync Premium Pro je zvanično podržan, ali i Nvidia G-Sync radi bez problema, pa možete uživati u glatkom prikazu na bilo kom frame rate-u do 165. Istina, da biste postigli fps od blizu 165 na rezoluciji od 5120×1440 piksela, biće vam potreban prilično jak hardver, pa i to treba imati u vidu.

   Što se input laga tiče, on je prilično nizak – našim instrumentom smo izmerili 8.6ms putem HDMI porta na 60Hz što je među boljim rezultatima koje smo viđali, naravno na DisplayPortu i maksimalnom osvežavanju će očekivano biti i dosta niži.
   Kad smo kod gaminga, pomenimo i neke dodatne opcije koje su vam na raspolaganju u meniju, poput prikaza nišana ili brojača trenutnog osvežavanja kao i mogućnosti podizanja nivoa crne radi bolje vidljivosti u senkama ili Game Color opcije kojom možete pojačati prikaz boja kako bi igre izgledale atraktivnije.

   Kvalitet prikaza

   Što se kvaliteta prikaza tiče, ovaj model je opremljen VA panelom dosta dobre uniformnosti i bez vidljivog probijanja pozadinskog osvetljenja. Uglovi gledanja nisu savršeni, očekivano za VA, ali njihov uticaj donekle umanjuje zakrivljenost ekrana, pa ako monitor posmatrate sa bar 80cm, promena boje i kontrasta ka periferiji ekrana je skoro neprimetna.

   Panel ovog modela je pravi osmobitni i prema našim merenjima je u stanju da pokrije dosta dobrih 87.2% DCI-P3 spektra. AG493UCX2 dolazi sa VESA DisplayHDR 400 sertifikatom koji podrazumeva maksimalnu svetlinu od bar 400 nita, ali je konkretan primerak ovo dosta i premašio – 505 nita u SDR modu i zanimljivo nešto manje, odnosno 485 nita u HDR modu.

   Kontrast panela je deklarisan na 3000:1, ali je realno oko 2340:1 – ne baš preterano visoko za jedan VA model, ali i dalje dosta bolje od bilo kog IPS panela. Visoka svetlina i solidno visok kontrast omogućuju i vrlo dobar prikaz, pa čak i upotrebljiv HDR mod, kojih je na ovom modelu nekoliko, od zvaničnog DisplayHDR moda, do HDR Game, HDR Picture i HDR Movie sa malo drugačijim mapiranjem koje će se nekome možda i više dopasti.

   Što se preciznosti prikaza tiče, najbolja izmerena je viđena u Standard modu, korektnih 2.9, t.j. tik ispod granice od 3 koja se smatra neprimetnom za prosečno oko. Ono što je zanimljivo je da je ovo prvi monitor, zapravo prvi display na testu koji je u skoro svim modovima bio vrlo konzistentan – od 2.9 do 3.1, pa praktično koji god mod slike koristili možete računati na dosta veran prikaz.

   Izuzetak je samo Reading mod koji je prilagođen što ugodnijem prikazu za čitanje. Očigledno je da je AOC posvetio dosta pažnje kalibraciji, što je svakako pohvalno i utiče na to da kvalitet prikaza bude na više nego zadovoljavajućem nivou, ne samo za gaming već i za svakodnevni rad.

   AOC Agon AG493UCX2 – Utisci i cena

   Sve u svemu, AOC Agon AG493UCX2 je jedan jako interesantan monitor, koji definitivno nije ono za šta će se večina korisnika odlučiti, ali koji može ponuditi opipljivu prednost nad standardnim, pa i ultraširokim modelima, kako za rad, tako i za gaming. Ova unikatnost doduše i košta, oko 150.000 dinara odnosno 1270€, što nije malo, ali za tu cifru dobijate kvalitet izrade na visokom nivou na koji smo sada već navikli od AOC-ove AGON serije, šampionsku količinu radnog prostora, solidnu kalibraciju boja i dosta dodatnih korisnih opcija.

   Ko prepozna konkretne prednosti za svoje potrebe i ima novca – neće pogrešiti. Voleli bismo doduše da od AOC-a vidimo i svedeniju verziju ovog modela van AGON serije, koja bi po nižoj ceni ponudila ono esencijalno što ovaj model čini posebnim – takav model bi verujemo imao uspeha i među širom publikom, a mislimo da ovaj format to zaslužuje.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Testirali smo: Motorola RAZR 50 Ultra