AOC Agon AG273QZ test - 240Hz+1440p gaming monitor

AOC Agon AG273QZ test - 240Hz+1440p gaming monitor

AOC Agon AG273QZ pruža QHD rezoluciju i osvežavanje od 240Hz, uz brojne optimizacije namenjene gejmingu. Pogledajte detalje u našoj recenziji.

  Sadržaj

   AOC Agon AG273QZ je rešenje dileme koja se pri izboru gaming monitora se često svodi na visoku rezoluciju ili visoko osvežavanje, jer ovaj model pruža obe stvari.
   AG372QZ dolazi sa QHD rezolucijom, osvežavanjem od 240Hz i brojnim optimizacijama namenjenim upravo gejmingu.

   AOC Agon AG273QZ test – 240Hz+1440p gaming monitor

   Pozitivne ocene

   • Dizajn
   • Odlična kalibracija slike
   • Veoma dobar odziv
   • QHD / 240Hz kombinacija

   Negativne ocene

   • Nizak kontrast
   • Uglovi gledanja tipični za TN panele

   Monitor kod koga je sve podređeno gamingu – od dizajna do performansi i funkcija i koji će kupcima u potrazi za gaming monitorom imati šta da pruži.

   Kada smo nedavno radili video pregled tržišta monitora, bilo je jasno koliko je različitih modela dostupno, a čak i u domenu striktno gaming monitora, izbor je veoma širok, sa raznovrsnim kombinacijama rezolucije, osvežavanja, tipa panela i drugih karakteristika. Iako ovako široka ponuda može biti i zbunjujuća, za kupce je to zapravo dobra stvar, jer svako može pronaći baš specifičnu kombinaciju karakteristika koja odgovara njihovim potrebama, ili mogućnostima gaming hardvera koji se nalazi u računaru.

   Jedan od tih specifičnih je upravo i AOC Agon AG273QZ, model koji nudi ne baš uobičajenu kombinaciju karakteristika, što ga čini i potencijalno interesantnim, naročito onima sa nešto jačim hardverom. Najpre, tu je QHD rezolucija, odnosno 2560×1440 piksela, što je na 27” praktično idealno, nudi više oštrine i detalja, ali bez prevelikog podizanja hardverskih zahteva, što omogućuje da se na jačim grafičkim kartama maksimalno iskoristi i osvežavanje od 240Hz.

   QHD i ovako visoko osvežavanje su zaista interesantan spoj za gaming, a povrh svega toga, u pitanju je panel TN tipa, koji bi trebao pružiti i najbrži mogući odziv, u ovom slučaju deklarisan na 0.5ms. Kada sam kupovao prethodni monitor, ovakvi modeli su bili tek u najavi nakon što je AU Optronics predstavio novi tip panela, pa je ovo prva prilika da ih vidim na delu, ali i da vama predstavimo kako radi i šta može AOC Agon AG273QZ gaming monitor.

   AOC Agon AG273QZ – Dizajn

   Najpre da kažemo da AOC svakako nije novo ime, iako možda nije toliko u prvom planu u odnosu na neke druge brendove, i da u svojoj ponudi imaju vrlo dobrih monitora svih namena, a da Agon serija predstavlja nešto višu klasu modela specifično namenjenih gamingu. To je jasno vidljivo i u dizajnu i izboru materijala, jer Agon modeli izgledaju vrlo upečatljivo i svakako ne “obično”.

   Prvo što nam je zapalo za oko kada smo monitor dobili na test je koliko je teško postolje, koje je verovatno najrobustnije postolje koje smo sreli na nekom monitoru do sada. Baza se sastoji od polukružnog čeličnog profila sa još jednim osloncem sa zadnje strane, a cela konstrukcija je za nekih 4cm izdignuta od podloge, što izgleda moderno i efektno.

   Deo postolja koji nosi panel se takođe sastoji od čeličnog profila koji mu daje čvrstinu, a koji je na vrhu savijen u vidu ručke za nošenje koja je koristan detalj ako imate potrebe da monitor ponekad i prenesete, ali i vizuelno zanimljiv detalj. Između profila je tu plastični dodatak u koji zapravo nosi mehanizam za podešavanje položaja i prorezom pri dnu za provlačenje kablova.

   Kada pominjemo podešavanje, moguća je rotacija panela levo i desno za po 30 stepeni, nagib ka dole za 5.5 i ka gore za 21.5 stepen, podešavanje visine u opsegu od 11cm, kao i pivot panela za 90 stepeni u smeru kazaljke na satu – dakle pun set ergonomskih podešavanja, koji će vam s obzirom na TN panel biti i neophodan.

   Što se panela tiče, on je s prednje strane okružen tankim okvirima sa gornje i bočnih strana, uobičajeno moderno rešenje sa dodatnom marginom od oko 6mm i nešto širom lajsnom duž donje ivice na kojoj je zanimljivo samo Agon logotip.
   Zadnja strana panela je vrlo upečatljiva, iako je najvećim delom izrađena od standardne crne plastike.

   Na njoj se izdvaja krug oko nosača panela sa RGB osvetljenjem sa podesivom bojom, jačinom i efektima, čak 14 različitih, uključujući i reagovanje na zvuk. Unutar i oko kruga su tu ventilacioni otvori koji su sjajno uklopljeni u dizajn, a gamerski izgled upotpunjuje i Agon amblem na sredini gornjeg dela. Da ne bude da je sva pažnja posvećenja gaming izgledu, tu su i dva detalja u vidu nosača za slušalice ili nešto drugo što poželite da okačite, a koje možete izvući sa leve i desne strane monitora.

   Konektori, zvuk

   Na dnu poleđine monitora nalaze se i konektori među kojima su vam na raspolaganju po dva HDMI 2.0 i DisplayPort 1.4 porta, pri čemu samo ovi drugi nude mogućnost korišćenja osvežavanja od 240Hz na maksimalnoj rezoluciji. Tu je i jedan USB upstream port za vezu sa računarom , kao i čak četiri standardna USB 3.2 porta za povezivanje dodatnih USB uređaja, plus dva 3.5mm konektora za audio ulaz i izlaz.

   Kad pominjemo audio, ovaj monitor dolazi sa integrisanim rešenjem u vidu dva zvučnika sa po 5W snage. Zvuk nije previše glasan, dovoljno za sedenje blizu monitora, mada ne i za slušanje muzike ako imate veću radnu sobu. Prijatno iznenađenje je da je kvalitet zvuka zapravo više nego pristojan za jedan monitor, sa korektnim frekventnim balansom i sasvim je upotrebljiv ako pri ruci nemate neke bolje kompjuterske zvučnike.

   Basa ima taman dovoljno da da malo težine kako monitor ne bi zvučao tanko, iako se ne prostire naročito nisko, do oko 120Hz ravnije nakon čega naglo opada do oko 90Hz ispod čega se i ne čuje ništa. Zanimljivo je da se AOC odlučio da implementira i DTS obradu sa 5 profila za različite namene, od kojih Game i zvuči najbolje, pored Theater koji daje malo širu i dublju zvučnu sliku. Ako isključite DTS, na raspolaganju vam je i petopojasni ekvilajzer.

   AOC Agon AG273QZ – Slika

   Kada je slika u pitanju, rekli smo već da rezolucija od 2560×1440 na 27” ekranu daje praktično idealan odnos oštrine i radnog prostora, bez da tekst na 100% skaliranju bude previše sitan. Kako je u pitanju TN panel, uglovi gledanja su očekivano najveći problem i nisu baš sjajni, pa je neophodno monitor podesiti po visini i nagibu i ne mrdati previše iz optimalnog položaja, pogotovo po visini. Dok ste u optimalnom položaju, slika je zapravo sasvim korektna, što i nije neočekivano od nove generacije TN panela, sa sasvim pristojnom uniformnošću osvetljenja.

   Maksimalna svetlina koju smo izmerili je iznosila 450 nita u HDR modu i 451.8 u Sports modu, pa monitor ispunjava i čak malo premašuje zahteve za Vesa DisplayHDR 400 sertifikata sa kojim dolazi. Ne očekujte baš previše od HDR-a, ali ovakva svetlina svakako pomaže da igre, pa i video sadržaji izgledaju živopisnije, kao kada monitor koristite tokom dana u dobro osvetljenoj prostoriji.

   Ono što nije jača strana ovog modela je kontrast koji se u svim modovima vrti oko 630:1, što nije baš sjajno. Za FPS i igre u kojima treba uočavati protivnike u senkama je sasvim ok, na mnogim od gaming modela se neki modovi namerno i optimizuju tako, ali za rad, filmove i sadržaje sa puno slika poput internet stranica i društvenih mreža bismo ipak poželeli malo veći statički kontrast,odnosno makar 1000:1.

   Monitor podržava dinamičko podešavanje osvetljenja odnosno DCR opciju sa kojom je moguće postići i 2495:1, ali ne i u okviru jedne scene. S pozitivne strane, kalibracija boja je čak veoma dobra, pa smo u sRGB modu izmerili izvanredno Delta E odstupanje od samo 1.5. Dakle ono što u okviru raspoloživog kontrasta vidite je makar verno. Monitor je inače u stanju da pokrije veoma dobrih 87.7% DCI-P3 spektra za jedan panel sa pravih 8 bita po kanalu boje.

   Gaming performanse i funkcije

   Ono najbitnije kod ovog modela je svakako gaming iskustvo, s obzirom da mu je to primarna namena, a to je ono gde ovaj model sija punim sjajem. Najpre zahvaljujući tako visokom osvežavanju i pored QHD rezolucije, što omogućuje i detaljnu grafiku i superglatak prikaz.

   Mi smo monitor testirali sa RTX3080 koji je bio u stanju da igre gura oko granice od 240 slika u sekundi, pa je za maksimum ovog monitora svakako potrebna dobra konfiguracija, makar ako želite da koristite varijabilno osvežavanje, koje je podržano i u vidu AMD Freesync Premium Pro i nVidia G-Sync Compatible.

   Igranje na gornjoj granici osvežavanja omogućuje i veoma dobar odziv kakav bismo i očekivali od TN panela na 240Hz. Prikaz sitnih detalja koji se brzo kreću je prilično jasan, uz vrlo blagi overshoot koji je najmanje uočljiv na Weak podešavanju Overdrive parametra, što je po našem mišljenju i preporučeno podešavanje za ovaj model – Medium i Strong ne donose neka dodatna poboljšanja, ali unose dodatni overshoot, pogotovo Strong.

   Za one koji žele apsolutno najbolji odziv, tu je i MBR opcija, odnosno strobovanje pozadinskog osvetljenja, koja u ovom slučaju podržava i fino podešavanje u čak 20 nivoa, pa možete doterati odziv npr. za 240Hz ili 60Hz ako igrate neke emuacije arkadnih igara. Najbolji odziv po našem iskustvu je sa MBR na 15 pri čemu je on vrlo blizu realne 1ms, sa potpuno jasnim detaljima na nivou jednog piksela pri pomeranju od 960 piksela u sekundi.

   Istina, prisutno je blago dupliranje objekta na zadnjoj ivici što je uobičajeno, ali ne toliko izraženo da kvari utisak. Probali smo igre i sa varijabilnim osvežavanjem blizu gornje granice osvežavanja i sa fiksnim 240Hz osvežavanjem i MBR opcijom sa uključenim V-Syncom i u oba slučaja je iskustvo igranja veoma dobro.

   Ova druga varijanta se obično izbegava zbog dodatnog input laga, ali njegov teoretski maksimu na 240Hz je 4.16 ms, što i nije tako strašno, pa je i to sasvim validna opcija, pogotovo za one sa slabijim računarima koji žele maksimalni odziv i jasnoću prikaza.
   Input lag koji smo na ovom modelu izmerili našim instrumentom je iznosio 14ms putem HDMI porta na 60Hz, ali je sudeći po nekim stranim testovima ispod 4ms putem DisplayPorta na 240Hz, što je veoma dobro.

   Za kraj pomenimo i meni i neke dodatne gaming opcije koje u njemu možete pronaći. Meni je moguće kontrolisati kako putem mini joysticka na sredini donje ivice panela, tako i putem daljinca sa kablom koji dolazi uz monitor, a koji nudi lakšu i precizniju kontrolu, mogućnost brzog prebacivanja između 4 različita moda, a služi i kao lep detalj, sa sve osvetljenjem po obodu.

   Meni je grafički, podeljen u osam sekcija i u startu možda ne baš najintuitivniji, mada ćete se brzo navići gde je šta. Tako se npr. podešavanje modova slike nalazi u Luminance sekciji, temperature boja u Color Setup, a posebnih Game modova u Game Setting podmeniju, pri čemu sve ovo međusobno zavisi i utiče na prikaz.

   U Game Setting meniju se nalaze sve najbitnije opcije za gaming poput uključuvanja varijabilnog osvežavanja, MBR opcije, podizanja nivoa senki i zasićenja boja, a moguće je uključiti i brojač frejmova u sekundi. Iako se ne nalazi u meniji, povlačenjem mini joysticka ka sebi možete uključiti i prikaz nišana, pa iako je u pitanju samo jedan dizajn, lako ga je aktivirati i deaktivirati u momentu.

   AOC Agon AG273QZ – Utisci i cena

   Sve u svemu, AOC Agon AG273QZ je definitivno monitor koji će privući pažnju gamera i kod koga je sve podređeno toj nameni. Moderan dizajn, podrška za sve vidove varijabilnog osvežavanja, pa čak novodno i na konzolama uz 4K ulaz, što nažalost nismo bili u prilici da probamo, bazični HDR prikaz u igrama, izuzetan odziv panela i kombinacija QHD rezolucije i osvežavanje od 240Hz koja je zaista pravo uživanje za gaming.

   Od mana tu su najpre skromni uglovi gledanja i relativno nizak kontrast, mada su to kompromisi koji onima orjentisanim na takmičarski gaming možda i neće biti tako bitni. Ako se pitate koliko ovaj monitor košta, njegova trenutna cena na domaćem tržištu je oko 90.000 dinara, odnosno oko 760€.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi