FeaturePrint aplikacija tvrdi da preko jedne fotografije može da otkrije lažne proizvode

FeaturePrint, nova AI aplikacija, tvrdi da može da otkrije lažne proizvode analizom jedne fotografije, što bi moglo da bude korisno u raznim situacijama

FeaturePrint aplikacija tvrdi da preko jedne fotografije može da otkrije lažne proizvode

Kompanija Alitheon razvija FeaturePrint, aplikaciju koja koristi veštačku inteligenciju koja, kako tvrde iz kompanije, može da otkrije lažne proizvode samo na osnovu analize jedne iPhone fotografije.

Alitheon naglašava da su falsifikovani proizvodi veliki problem koji se sve više širi na svet umetnosti, posebno aukcijske kuće. Dok postoje stručnjaci specijalizovani za prepoznavanje falsifikata, i oni mogu biti prevareni.

“Aukcijske kuće su pod pritiskom da osiguraju autentičnost umetnina koje prodaju. Jedan slučaj prodaje falsifikata može nenadoknadivo oštetiti njihov ugled”, kaže PR Alitheona. “Zapravo, prema podacima Kancelarije Ujedinjenih nacija za droge i kriminal, crno tržište umetnina, koje uključuje krađe, falsifikate, ilegalne uvoze i organizovano pljačkanje, može godišnje doneti i do 6 milijardi dolara.”

Jedna fotografija je dovoljna

Kompanija tvrdi da je razvila jednostavno rešenje koje identifikaciju falsifikata čini izuzetno jednostavnim. Koristeći samo jednu fotografiju snimljenu iPhone telefonom (verovatno i Androidom, prim.ur.), FeaturePrint — optički AI — je sposoban da “vidi” i pretvori površinske detalje fizičkih predmeta u ono što Alitheon opisuje kao “jedinstveni matematički identitet.”

Alitheon tvrdi da, s obzirom da ni dva predmeta nisu ista, čak i kada dolaze sa iste proizvodne linije, aplikacija može “lako identifikovati originalne proizvode kroz jedinstveni digitalni otisak koji je inherentan svakom predmetu.”

Iako aplikacija koristi fotografiju za analizu proizvoda, kompanija ističe da FeaturePrint ne koristi sliku za identifikaciju objekta, prenosi PetaPixel.

“FeaturePrint je skup brojeva koji karakterišu jedinstvene osobine predmeta. Osobine koje su zajedničke sličnim objektima odbijaju se, a sačuvane su samo informacije koje čine ovaj predmet jedinstvenim”, objašnjava kompanija.

Aplikacija, takođe, karakteriše specifičan objekat sa kojeg je izvučen, a ne vrstu objekta. “Ona može, na primer, predstavljati neki model Intel Core i9 procesora, a ne celu klasu Intel Core i9 procesora. Sve informacije zasnovane na klasi namerno se uklanjaju”, kaže Alitheon.

Oni ističu da se ova tehnologija temelji na mašinskom učenju i optičkim AI algoritmima, a ne nalepnicama, bar kodovima, QR kodovima, RFID, ili drugim gravurama.

“Većina današnjih sistema za identifikaciju koriste pomagala, poput bar kodova, QR kodova, ili RFID tagova. Ovi elementi mogu biti zamagljeni, odvojeni od objekta ili sami falsifikovani. Time što aplikacije čini objekat identifikatorom, nisu nam potrebni ovi elementi”, tvrdi kompanija.

Potvrda identiteta

Treba naglasiti da FeaturePrint zapravo ne može odrediti da li je proizvod falsifikat, već samo može potvrditi autentifikovane predmete koji su registrovani u sistemu.

FeaturePrint nije dostupan putem prodavnica za mobilne aplikacije, a Alitheon ga nudi kao B2B rešenje direktno korisnicima. Međutim, već je koriste FAST Sneaks i Londonska asocijacija za trgovanje plemenitim metalima.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi