Firmware vs. Software - koja je razlika?

Firmware upravlja osnovnim funkcijama hardvera, dok software pruža dodatne funkcije korisniku

Firmware vs. Software - koja je razlika?

Firmware (upravljački softver) je ključan za rad mnogih elektronskih uređaja, funkcionišući kao osnovni softver koji obezbeđuje funkcionalnost i stabilnost u radu uređaja. Iako se ponekad koristi kao sinonim za “softver”, oni nisu ista stvar. U ovom kratkom vodiču istražićemo razlike između firmware-a, softvera i hardvera.

Firmware i softver su međusobno povezani, ali su različite komponente moderne tehnologije. Firmware, koji se skladišti direktno na hardveru, pruža kritične instrukcije za nesmetano funkcionisanje uređaja.

Šta je firmware?

Firmware je vrsta softvera trajno ugrađena u hardverski uređaj. On pruža kontrolu na primarnom nivou funkcionisanja uređaja i instrukcije potrebne za rad uređaja, često upravljajući njegovim osnovnim operacijama.

Da li je firmware neophodan?

Da, firmware je ključan za rad hardverskih uređaja. On služi kao most između hardvera i softvera višeg nivoa, osiguravajući da uređaj funkcioniše kako je zamišljeno i pri tome radi optimalno.

Primeri firmware-a

Firmware se može pronaći u širokom spektru uređaja, uključujući pametne telefone, matične ploče računara, rutere, gejming konzole, kamere i kućne aparate kao što su frižideri. On omogućava ovim uređajima da se pokrenu, komuniciraju sa drugim komponentama i izvršavaju zadatke.

Firmware vs. Software

Firmware je podskup softvera. Dok softver uključuje aplikacije, operativne sisteme i programske alate koji se mogu instalirati i pokretati na uređajima, firmware je specifičan za hardver u koji je ugrađen. On pruža osnovne instrukcije potrebne za rad uređaja. Za razliku od tradicionalnog softvera, firmware je blisko povezan sa hardverom kojim upravlja. Bez njega hardver nije funkcionalna celina.

Razlike između firmware-a i softvera

Glavne razlike između firmware-a i softvera su:

  • Opseg: Firmware je usko povezan sa hardverom, dok softver ima širi opseg i podržava različite aplikacije i zadatke. 
  • Trajnost: Firmware se obično trajno skladišti na hardveru jer uređaj bez njega ne može da radi tj nije funkcionalan, dok se softver često čuva na spoljašnjoj memoriji, briše i učitava po potrebi. 
  • Mogućnost ažuriranja: Ažuriranja firmware-a su obično specifična za uređaj i teže ih je instalirati u poređenju sa redovnim softverskim ažuriranjima koja se mogu lako preuzeti i instalirati. 
  • Izvršavanje: Firmware radi direktno na hardveru, dok softver funkcioniše na operativnom sistemu ili virtuelnoj mašini.

Firmware vs. unapred učitani softver

Ugrađeni softver odnosi se na softver koji je specifično dizajniran da obavlja određene funkcije unutar hardverskog sistema tj uređaja. Firmware se može smatrati vrstom ugrađenog softvera koji je odgovoran za osnovne operacije uređaja.

Firmware vs. Hardware

Hardver uključuje fizičke komponente uređaja, kao što su elektronska kola, procesori i memorija. Firmware, koji se skladišti na hardveru, je set instrukcija koji kontroliše kako hardver funkcioniše. Iako firmware boravi unutar hardvera, on nije sam hardver, već pruža neophodne instrukcije za njegov rad.

Firmware vs. drajveri

Drajveri su softverske komponente koje omogućavaju komunikaciju između operativnog sistema i specifičnih hardverskih uređaja. Firmware, s druge strane, je odgovoran za celokupno funkcionisanje uređaja i može čak sadržati drajvere unutar svog koda.

Koja je razlika između firmware-a i drajvera?

Glavna razlika leži u njihovom opsegu rada i svrsi. Firmware pruža osnovne instrukcije za rad uređaja, dok drajveri omogućavaju operativnom sistemu da komunicira sa određenim hardverskim komponentama.

Preuzimanje i instalacija firmware-a

Metod za preuzimanje i instaliranje firmware ažuriranja može varirati u zavisnosti od uređaja. Tipično, firmware ažuriranja se preuzimaju sa veb sajta proizvođača (kao zasebna preuzimanja koja možete ručno instalirati) ili putem specijalizovanog softvera koji obezbeđuje proizvođač – na primer: firmware ažuriranja na vašem iPhone-u instaliraju se kroz meni operativnog sistema, ili sistemsko ažuriranje na vašoj PlayStation 5 konzoli, koja radi na sličan način.

Da li morate da ažurirate firmware?

Da, Firmware ažuriranja su ključna za održavanje performansi uređaja, poboljšanje kompatibilnosti i otklanjanje sigurnosnih propusta. Iako nisu uvek obavezna, generalno se preporučuje da firmware bude ažuriran kako bi se osiguralo optimalno funkcionisanje uređaja.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Ruteri, monitori, matične ploče, pametni televizori, dronovi, digitalne kamere i mnogi drugi uređaji obično zahtevaju periodična ažuriranja firmware-a kako bi se poboljšala njihova funkcionalnost, unapredila sigurnost i otklonile softverske greške.

Koliko dugo traje ažuriranje firmware-a?

Trajanje firmware ažuriranja može varirati u zavisnosti od uređaja i složenosti ažuriranja. Kreće se od nekoliko minuta ali zna da potraje i duži period.

Obično ćete videti upozorenja da ne prekidate proces ažuriranja firmware-a. To je zato što firmware direktno utiče na proces kontrole kako hardver funkcioniše. Ako se ažuriranje prekine, može doći do korupcije firmware-a, što potencijalno može učiniti uređaj neupotrebljivim (poznato kao “bricking”), oštetiti podatke ili uzrokovati probleme sa performansama i stabilnošću, piše TechSpot.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi