Google Android Automotive sve bolji, čak i od Android Auto aplikacije

Google Android Automotive OS za automobile je najavljen pre više godina, ali je bio u nemilosti najvećih imena auto industrije. Sada dolazi njegovo vreme

Google Android Automotive sve bolji, čak i od Android Auto aplikacije

Google Android Automotive operativni sistem za automobile je najavljen još u martu 2017. godine. Nije neka naročita tajna da je njegovo usvajanje i ugradnja od strane proizvođača u automobilskoj industriji, veoma sporo napredovala u poslednjih nekoliko godina.

Volvo i njegova podružnica Polestar su bili predvodnici inicijative za usvajanje Android Automotive operativnog sistema u automobile sledeće generacije. Međutim, očigledno je da Google nije uspeo da ubedi ostale proizvođače u ovom delu industrije kako bi masovno prihvatili ovaj operativni sistem.

Trenutno uzima maha nova inicijativa na leđima nekih od najvećih imena u auto industriji. Honda, Chevrolet, Cadillac, GMC i Renault su već udružili snage sa kompanijom Google kako bi ugradili ovaj OS u svoje automobile. To su vrlo ohrabrujući znaci pa Google sa optimizmom gleda u skoriju budućnost i veruje da će se usvajanje Android Automotive operativnog sistema, udvostručiti do kraja godine.

Zbog toga vodeća internet kompanija non-stop radi na poboljšanju svog OS-a za automobile, uprkos prilično sporoj reakciji i usvajanju od strane auto industrije.

Android Automotive OS bi da zagospodari auto industrijom

Ovogodišnji Google I/O događaj poslužio je kao živi dokaz posvećenosti kompanije Google dugoročnom razvoju i poboljšanju Android Automotive OS-a. Funkcije kao što su podrška za YouTube, pametni odgovori na poruke i gejming, u velikoj meri su poboljšanja na polju komunikacije i zabave. To mu daje veliku prednost u odnosu na postojeću Android Auto aplikaciju.

Android Auto i Android Automotive su dve različite stvari iako obe stižu iz Google kuhinje, što može biti zbunjujuće za neke korisnike.

S jedne strane, Android Auto je Google sistem za projekciju pametnih telefona na infotainment sistemu automobila. To je zapravo Apple CarPlay alternativa, tako da sve što radi na ekranu automobila, pokreće mobilni telefon. Kao takav, Android uređaj mora uvek biti povezan sa glavnom jedinicom u automobilu. Kao preduslov za funkcionisanje Android Auto aplikacije, potreban je i kompatibilni medijski prijemnik u samom automobilu.

Za razliku od prethodnog, Android Automotive je potpuno nezavisan operativni sistem, koji se ne oslanja na rad mobilnog telefona. On se instalira i koristi hardver u samom automobilu. Kao takav, Android Automotive je zadužen za ceo infotainment sistem, pružajući pristup muzici, navigaciji i svemu ostalom jednim dodirom na ekran. Otuda stiže sa naprednijim funkcijama u poređenju sa sličnom Google aplikacijom.

Popularnost Google auto softvera raste iz dana u dan

Android Auto je dugo bio glavna zvezda komapnije Google kada su u pitanju automobili, a najnovije statistike pokazuju da njegova popularnost i korišćenje u poslednje vreme stalno rastu.

Preko 200 miliona automobila će pokretati Android Auto do kraja godine, tvrdi Google, a njegovoj rastućoj popularnosti doprineće redizajnirani korisnički interfejs poznat kao “Coolwalk”, koji će stići na sve uređaje tokom 2023. godine.

Međutim, došlo je vreme kada će Android Automotive dobiti mnogo više pažnje, a najava na Google I/O manifestaciji je najbolji dokaz za ovu tvrdnju u vidu premijere nekoliko velikih i važnih funkcija.

Prva od njih je svakako podrška za YouTube aplikaciju. Već je dostupna u Polestar i Volvo automobilima, a omogućiće korisnicima da gledaju video snimke kada je vozilo parkirano. YouTube podrška je dugo bila glavni zahtev korinsika za Android Auto, ali je Google do sada uporno odbijao da to učini. Za sada je Android Automotive jedini sa YouTube podrškom i na žalost, nema naznaka da je podrška za Android Auto planirana u skorije vreme. Nema nikakvih realnih razloga da Android Auto ne dobije podršku za You Tube, osim namere kompanije Google da je učini ekskluzivitetom za svoj auto operativni sistem i time dodatno stimulisao auto proizvođače i korisnike, prenosi autoevolution.

Gejming u automobilu, ali samo dok ste parkirani

Po prvi put, vlasnici automobila koji pokreću Goolge OS, moći će da igraju igrice. Doduše ne dok voze, već samo kada je vozilo parkirano. Ovakav pristup ima smisla, s obzirom na to da bi oči vozača trebalo da budu sve vreme uperene u put, a ruke na volanu. Igre bi svakako dobro došle dok čekate da pokupite decu iz škole.

Ako ste ranije koristili Android Auto, verovatno znate da su igre već neko vreme dostupne na ovoj platformi. Google samo pokušava da iskoristi najbolje od Android Auto aplikacije i prenese ga u Android Automotive. Na nekom nivou, ovo čini Android Auto okruženjem za testiranje koje kompaniji Google daje priliku da isproba svoje ideje, pre nego što budu dovoljno zrele za operativni sistem kao što je Android Automotive.

Još jedna funkcija je podrška za odgovore na poruke koju obavlja Google asistent. Zahvaljujući ovoj funkciji, koja će se ove godine naći na Android Automotive operativnom sistemu, korisnicima će biti obezbeđeni odgovarajući predlozi za odgovore u skladu sa porukama koje dobiju tokom vožnje.

Ova funkcija je već dostupna na Android Auto aplikaciji, ali sada prelazi na Android Automotive OS.

Na kraju, nema sumnje kako Google želi da Android Automotive učini najboljim izborom za proizvođače automobila i vozače širom sveta. Za tako nešto je potrebno vreme, ali sa ovakvim poboljšanjima, Android Automotive ima veliku šansu da brzo osvoji veliki deo tržišta ovog bogatog i unosnog dela industrije.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi