Google apokalipsa sa „kolačićima“ – novo odlaganje njihovog ukidanja

Inicijativa kompanije Google za blokiranje kolačića trećih strana prisutna je već nekoliko godina, ali je u konstantnom odlaganju, a sada ono ide do 2025.

Google apokalipsa sa „kolačićima“ – novo odlaganje njihovog ukidanja

Iako je blokiranje takozvanih kolačića trećih strana u Chrome pregledaču u potpunosti trebalo da bude obavljeno ove godine, Google to ponovo pomera, a novi cilj je da se to desi do početka 2025. godine. Ovo je treće odlaganje ukidanja kolačića, inače opcije na engleskom poznate pod imenom „cookies“, koja omogućava razne metode praćenja korisničkih aktivnosti, koje potom omogućavaju ciljane oglase ka korisnicima koji surfuju internetom.

Google je saopštio novo odlaganje poboljšanja korisničke privatnosti putem blog objave, pozivajući se na povratne informacije različitih entiteta uključenih u proces:

Svesni smo da postoje izazovi u vezi sa usklađivanjem različitih povratnih informacija od industrije, regulatora i programera i nastavićemo da blisko sarađujemo sa celokupnim ekosistemom“, piše u objavi kompanije u kojoj stoji da zbog toga, između ostalog, neće završiti ukidanje kolačića treće strane tokom druge polovine četvrtog kvartala 2024.

Umesto toga, kompanija se nada da ima za cilj da to postigne do početka 2025, ukoliko do tada može da postigne sporazum sa regulatorima koji su inače uključeni i nadgledaju ovaj proces. Međutim, iako je lepo videti da Google ima inicijativu da poboljša korisničku privatnost, u oči upada da kompanija to možda zaista i ne želi, posebno uzevši u obzir da je to prvi put najavljeno još 2020. godine sa prvobitnim ciljem završetka procesa 2022. Google je potom najavio odlaganje do druge polovine 2023. godine, pre nego što je najavio još jedno odlaganje za drugu polovinu 2024.

Takođe, ne treba ispustiti iz vida i da je Google praktično najveća marketinška kompanija na svetu, a ovo bi bio udarac na razne vrste oglašavanja i oglašivače sa kojima Google sarađuje.

Međutim, Google je ipak počeo da testira takozvanu funkciju zaštite praćenja u Chrome pregledaču početkom januara. Ova funkcija, koja je bila omogućena po podrazumevanom podešavanju kao deo testa, sprečava veb sajtove da pristupe kolačićima trećih strana. Korisnici su takođe mogli privremeno ponovo da omoguće kolačiće trećih strana za sajt ako nije pravilno funkcionisao, što je svakako obeležilo početak ovog procesa.

Uz sve to, važno je napomenuti da Chrome ne bi bio jedini veb pregledač koji dozvoljava korisnicima da blokiraju kolačiće trećih strana. Firefox, Brave i Safari već nude ovu opciju po podrazumevanom podešavanju, što znači da biste možda želeli da koristite neki od ovih pregledača ukoliko želite privatnije iskustvo korišćenja interneta.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi