Google Bard naučio da priča na 40 jezika uključujući srpski

Četbot veštačke inteligencije Google Bard dobio je nove funkcije u najnovijem ažuriranju i sada uz pisani tekst govori na 40 jezika uključujući srpski

Google Bard naučio da priča na 40 jezika uključujući srpski

Najnovije ažuriranje Google Bard četbota veštačke inteligencije donelo mu je nove mogućnosti u koje spadaju prošireno lingvističko znanje i nijansiranje kontrole odgovora. Najzanimljivija novina je, ipak, to što on sada može da priča, odnosno uz pisani odgovor, dobio je mogućnost da govori na 40 jezika uključujući srpski.

Veštačka inteligencija kompanije Google tako sada može da pruža glasovne odgovore na velikom broju jezika iz različitih jezičkih grupa. Osim srpskog tu je i dobar broj ostalih indoevropskih jezika kao što su ruski, nemački, italijanski, portugalski, jermenski, hindi i drugi. Ipak, Google je omogućio i neke jezike iz semitske grupe poput arapskog i hebrejskog, ali i deo dravidske i bantu grupe kao što su malajam i svahili jezici.

Uz mogućnost slušanja velikog dijapazona drugih jezika, sada veći broj korisnika širom sveta ima pristup ovoj platformi uključujući veliki deo Evrope, zajedno sa Srbijom, ali i države na drugim kontinentima kao što je Brazil. Iz kompanije navode da će vremenom nastaviti da još više šire dostupnost AI platforme.

Poboljšanja koja su uz govor stigla na Google Bard

S obzirom na to da Google Bard sada bukvalno priča, njegovim korisnicima će to dobro doći kada žele da čuju izgovor reči na stranom ili novom jeziku koji uče, pod uslovom da taj izgovor bude pravilan.

Uz to, sada postoji pet različitih opcija za režim u kojem će Google Bard odgovarati na upite: jednostavna, duga, kratka, profesionalna i opuštena forma. Međutim, ova funkcija je trenutno dostupna samo za zahteve na engleskom.

Četbot kao novinu sada ima i sposobnost da tumači slike koje mu korisnici mogu poslati u konverzaciji kroz polje za upite, ali i ova opcija je trenutno dostupna samo za engleski. Međutim, ovu problematiku mogu rešiti tako što će zatražiti odgovor na engleskom koji potom mogu prevesti na željeni jezik preko Google Translate ili nekog drugog onlajn prevodioca, uključujući i sam Google Bard.

Tu je i poboljšanje kojem će se obradovati programeri: Python kod koji Bard napiše, korisnici sada mogu da izvezu u Replit uz Google Colab, a ta funkcija je dostupna na preko 40 jezika.

Poboljšane su i neke tehničke stvari poput izdvajanja i čuvanja četova koji su korisnicima bitni.

Nakon problema koje je Google Bard imao od lansiranja dosad i ne toliko sjajnog korisničkog odziva u odnosu na konkurenciju, izgleda da je kompanija odlučila da stvari promeni uvođenjem novih, nekima zaista korisnih funkcija.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi