Google Chrome je od sada brži, zahvaljujući boljem radu sa kolačićima

Do sada su loše optimizovane web stranice koje koriste kolačiće usporavale rad Google Chrome pregledača

Google Chrome je od sada brži, zahvaljujući boljem radu sa kolačićima

Google stalno radi na načinima kako da ubrza svoj Chrome pregledač, a većina tih poboljšanja se prenosi i na druge Chromium pretraživače kao što su Vivaldi i Microsoft Edge. Najnovije poboljšanje performansi dolazi iz neočekivanog izvora: učitavanja kolačića pretraživača.

Google je u novom blog postu objasnio da je uveo “Share Memory Versioning” u Chromium (open-source jezgro za Chrome, Edge i druge web pretraživače), koji ima za cilj da reši probleme sa performansama stranica koje koriste kolačiće. Testiranje kompanije je otkrilo da neke stranice koriste neefikasan kod koji više puta traži iste kolačiće i druge resurse, a pošto svaki od tih zahteva mora da čeka odgovor iz memorije pretraživača, neke stranice su bile sporije nego što bi trebalo.

Google uvodi poboljšanja u brzini učitavanja kolačića u Chrome pregledaču

Google navodi podatak da je čak 87% pristupa kolačićima u njihovim testovima bilo redundantno i kompanija je čak našla primere gde su kolačići bili traženi stotine puta u sekundi.

Međutim, nije bilo jednostavnog načina da se reši ovaj problem bez narušavanja postojećih web stranica. Google rešenje je bilo kreiranje nove arhitekture za čitanje i pisanje kolačića, nazvano Shared Memory Versioning, koje smanjuje zahteve za podacima kolačića između različitih komponenti pretraživača.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Rezultat je da su najsporije web stranice, posebno stranice sa formama i drugim elementima koji koriste kolačiće za skladištenje, sada do 5% brže na svim platformama. Iako to nije drastična promena, u kombinaciji sa svim drugim poboljšanjima performansi uvedenim u Chromium projektu, pomaže Chrome-u i drugim pretraživačima da budu značajno bržeg odziva, prenosi HowToGeek.

Google je u blog postu rekao: „Kako se milijarde ljudi sve više, svakodnevno okreću webu sa ciljem da obave svoje dnevne poslove, pretraživač postaje odgovorniji za hosting mnoštva aplikacija istovremeno, a rasipanje resursa postaje izazov. Chrome pretraživač koji procesira veliki broj stvari u isto vreme se bori za više resursa: CPU i memoriju naravno, ali i iz svojih internih servisa. Zato su u kompaniji Google fokusirani na identifikaciju i popravku sporih interakcija, a na osnovu podataka koje dobijaju od Chrome korisnika, jer nema boljeg i relevantnijeg izvora kada je reč o stvarnom korisničkom iskustvu.“

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi