Google Chrome Labs objavio Squoosh, alat otvorenog koda za optimizaciju slika

Demonstrirajući ovaj alat na nedavnom Chrome Dev samitu, pokazali su da je glavni prioritet za Squoosh brzina, i da je to samo deo onoga što je novi i unapređeni Chrome nedavno doneo.

 
Kako su web stranice napredovale tokom godina, tako se povećavala i njihova veličina. Ovo je vremenom bilo praćeno otežanim radom servera, tako da su se sajtovi učitavali sve sporije i sporije. Kako bi pomogli developerima da lakše optimizuju svoje stranice, Google Chrome Labs su objavili novi web alat nazvan Squoosh, koji može da umanjuje, kompresuje i reformatira slike.
Demonstrirajući ovaj alat na nedavnom Chrome Dev samitu, pokazali su da je glavni prioritet Squoosha brzina, i da je to samo deo onoga što je novi i unapređeni Chrome nedavno doneo. Na primer, koristeći WebAssembly, Squoosh je u stanju da iskoristi i kodeke slike koji nisu tipični za web pregledač.
 
Pogledajte još: Chrome će blokirati reklame na sajtovima koji konstantno obmanjuju korisnike
 
On podržava i razne formate kao što su MozJPEG i WebP, ali i tradicionalne kao PNG, Squoosh vam dozvoljava da sve vaše fotografije brzo prilagodite za web. Aplikacija dozvoljava 1:1 upoređivanje originala i kompresovane slike, kako biste shvatili sve za i protiv nekog određenog formata kompresije.
 
 
Nakon što prvi put pokrenete Squoosh, aplikacija je spremna za offline rad, izvršavajući sve operacije unutar samog browsera.
Squoosh je već dostupan svima, i kao što možete i pretpostaviti, najbolje radi u Chrome-u. Za one koji bi da se bolje upoznaju sa ovim alatom otvorenog koda, source code aplikacije je dostupan na GitHub-u.
Izvor: 9to5google
 
Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi