Google Chrome testira novu funkciju za automatsko sakrivanje IP adrese korisnika

Google pokušava da pojača bezbednost Chrome-a kako bi izbegao potencijalnu zloupotrebu vaših informacija.

Google Chrome testira novu funkciju za automatsko sakrivanje IP adrese korisnika

Google pokušava da pojača bezbednost Chrome-a kako bi izbegao potencijalnu zloupotrebu vaših informacija.

Kada koristite svoj pretraživač, vaša IP adresa je vidljiva veb lokacijama, onlajn uslugama i potencijalnim napadačima koji mogu da koriste te informacije protiv vas, na primer za praćenje ili druge radnje koje mogu narušiti vašu privatnost.

Istovremeno, IP adrese su takođe neophodne za radnje kao što su usmeravanje saobraćaja i sprečavanje prevara.
Kako je prvi izvestio Bleeping Computer, „Dok se prodavci pretraživača trude da svojim korisnicima obezbede dodatnu privatnost, IP adresa korisnika nastavlja da čini izvodljivim povezivanje aktivnosti korisnika na različitim izvorima koje inače ne bi bilo moguće. Ove informacije se mogu kombinovati tokom vremena kako bi se kreirao jedinstveni, postojani korisnički profil i pratile aktivnosti korisnika širom veba, što predstavlja pretnju po njihovu privatnost. Štaviše, za razliku od kolačića trećih strana, nema jednostavnog načina da se korisnici zaštite od ove vrste tajnog praćenja.

U početku će IP zaštita biti opcija koja se može uključiti, tako da korisnici imaju potpunu kontrolu nad tim da li žele da sakriju svoju IP adresu od trećih strana. Kako bi se uvažile regionalne regulacije, Zaštita intelektualne svojine će se uvoditi u fazama od kojih će prva, nazvana Faza 0, imati Google proxy zahteve za sopstvene domene. Ovo će se nastaviti sve dok Google ne bude imao dovoljno vremena da fino podesi listu domena na koje može da utiče. U početku će samo IP adrese sa sedištem u SAD moći da pristupe tim proksijima.

U narednim fazama, Google planira da koristi pristup u dva koraka za poboljšanje privatnosti. Prvi korak će održavati Google, dok je drugi korak planiran za eksterni CDN (Content Delivery Network).

Bezbednosne brige Google servisa i Chrome pregledača

Google je takođe objasnio da postoji i određena zabrinutost u vezi sa ovim novim načinom zaštite. Prvi problem je što bi usluga mogla da oteža normalan rad raznim drugim uslugama (kao što je prevencija prevara) da blokiraju DDoS napade. Zbog ovoga, ako je čak i jedan od Google-ovih proksi servera kompromitovan, napadač bi tada mogao da manipuliše saobraćajem koji prolazi kroz njega.

Zbog ovih mogućih problema, Google razmatra funkciju autentifikacije korisnika za proksi da bi pomogao u ublažavanju DDoS napada.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi