Google Maps štedi gorivo planiranjem puta koji odgovara vašem vozilu

Uskoro će Google Maps prilikom planiranja ruta uzeti u obzir i karakteristike vašeg automobila kako bi pronašao put koji omogućava najmanju potrošnju goriva.

Kompanija Google je prošle godine predstavila novu funkcionalnost koja vam pomaže da izabere ekološke rute koje bi smanjile potrošnju goriva, a samim tim i emisija štetnih gasova u atmosferu. Međutim, kako prenosi AndroidPolice, Google planira da tu funkcionalnost podigne na viši nivo donoseći poboljšano preporučivanje optimalne rute putovanja u odnosu na tip automobila koji vozite.
Šta to Google planira?
Celokupna nova funkcionalnost koju kompanija Google planira da uvede u svoju aplikaciju Maps bazira se na premisi da drugačiji tipovi vozila u drugačijim okruženjima i pod drugačijim uslovima vožnje i puta ostvaruju maksimalnu efikasnost. Samim tim, Maps će optimizovati predloženu rutu putovanja prema tipu vašeg vozila i, najpre, njegovom pogonu.
Električni
Prema trenutno dostupnim informacijama, u budućnosti ćete moći da odaberete između nekoliko različitih tipova automobila kako biste pomogli algoritmu prisutnom unutar Maps da što bolje izračuna trasu vašeg putovanja kako biste potrošili najmanju količinu goriva ili baterija, ili oba ako je u pitanju hibridno vozilo. U ovom trenutku postoje četiri kategorije automobila, a to su:

Benzin
Dizel
Električno vozilo
Hibridno vozilo

Maksimalna efikasnost automobila
Dakle, drugačiji tipovi vozila ostvaruju maksimalnu efikasnost u drugačijim uslovima vožnje. Uzmimo kao primer hibridna vozila koja tradicionalno najmanju potrošnju ostvaruju u gradskim uslovima, a ne na otvorenom putu ili autoputu. Sa druge strane, većina motora sa unutrašnjim sagorevanjem ostvaruju daleko bolje rezultate ukoliko ih vozite otvorenim putem umesto kroz grad.
Benzinska pumpa
Tu su i električna vozila koja najviše štede bateriju pri vožnji na manjim brzinama, pa bi Maps shodno tome potražio puteve sa nižim ograničenjima brzine kako bi vam uštedeo bateriju. Jeste, stići ćete na vašu destinaciju nešto kasnije, ali sa nešto većim procentom baterije, pa tako vaš odabir puta u potpunosti zavisi od vaših ličnih potreba.
Na primer, ukoliko želite da iz Kraljeva putujete za Beograd električnim automobilom, možda će vam Google Maps predložiti put preko Kragujevca, Topole i Mladenovca zbog odsustva autoputa i samim tim većih brzina. Sa druge strane, ukoliko posedujete dizel ne sumnjamo da biste išli do Preljine pa novim autoputem za Beograd. Naravno, ovo je samo jedan primer, ali očekuje se prilagođen odabir ruta sličan ovom koji smo opisali.
KraljevoBeograd
Kada da očekujemo ovu mogućnost?
U ovom trenutku poznato je samo kako kompanija Google aktivno radi na razvijanju ove funkcionalnosti i nije poznat ni približan datum objavljivanja. Kad god da se pojavi biće dobrodošao dodatak.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi