Google omogućio nov metod prijavljivanja, bez lozinke

Google je dodao nov metod prijavljivanja u naloge, sa tzv. pristupnim ključem kao zamenu za lozinke

Google omogućio nov metod prijavljivanja, bez lozinke

Pristupni ključ (passkey) kao nov metod prijavljivanja u naloge je najlakši i najsigurniji način za logovanje u aplikacije i sajtove. U pitanju je veliki je korak ka budućnosti bez lozinki, piše u novom Google blog postu „Početak kraja lozinke“. 

U ovom tekstu Google je najavio da će njegovi korisnici od sada moći da se u svoje naloge prijavljuju i pomoću ove metode, što ne znači da su stare, u koje spadaju lozinke i autentifikator u dva koraka, ukinute.

Šta podrazumeva nov metod prijavljivanja?

Pristupni ključ ili passkey je u stvari način prijavljivanja u nalog putem biometričkog senzora poput otiska prsta ili prepoznavanja lica, kao i pomoću PIN-a ili šablona koje inače imamo na smart mobilnim telefonima. Za razliku od lozinke, pristupni ključ može da postoji samo na vašem uređaju, ne može se zapisati ili slučajno dati pogrešnom čoveku. 

To znači da kada biste se prijavili u Google nalog na ovaj način, to bi Google-u dokazalo da ste vi korisnik koji imate pristup svom uređaju i u mogućnosti ste da ga otključate.

„Za razliku od lozinki, pristupni ključevi su otporni na internet napade kao što je fišing, što ih čini sigurnijim od stvari poput jednokratnih SMS kodova“, navodi se u blog postu. 

Međutim, kada je bezbednost u pitanju, iako Google ovu opciju ističe kao laku za korišćenje, a posebno kao najsigurniju, ne možemo zaobići problematiku gubljenja ili krađe uređaja preko kojeg se prijavljujemo na Google nalog, dok se istovremeno PIN ili šablon mogu lako „provaliti“.

Nov metod, novi problemi

Za razliku od lozinki, pristupni ključevi se sinhronizuju preko operativnog sistema koji korisnici koriste, a ne preko pregledača kao što su poput Chrome ili Edge. Primera radi, ukoliko lozinku sačuvate u Chrome pregledaču na svom Windows-u, lozinka će biti dostupna na svim uređajima gde ste Chrome instalirali, pa makar imali i drugačiji operativni sistem – na Android telefonima, MacBook-u, iPhone-u i dr.

Međutim, pristupni ključevi su drugačiji. Naime, ukoliko pristupni ključ dodate Chrome pregledaču na Windows operativnom sistemu, on se automatski registruje od strane proizvođača operativnog sistema tj. Microsoft-a. Ključ će se sinhronizovati samo sa drugim uređajima koji rade na Microsoft platformi, zaključuje ArsTechnica

Dakle, ukoliko koristite samo jednu ili drugu vrstu operativnog sistema, nećete imati ovakvih problema, ukoliko, pak, koriste paralelno Apple i Android uređaje, imaćete dodatni posao prebacivanja podataka putem QR koda ili nekog drugog metoda.
Uputstvo za prelazak na prijavljivanje na Google nalog pomoću pristupnog ključa, objašnjeno je na sledećem blog postu.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (3)
  1. Ovo je vrlo zanimljiva ideja.
    I moze da se kombinuje sa skeniranje QR kodom i otiskom prsta

  2. dervisbegovic_

    Super radi na PC-u (Laptop sa senzorom otiska prsta) i iPhone-u, a ono što je bitno je da još uvek ne zamenjuje standardnu šifru u slučaju da se passkey slučajno izbriše ili se nešto pokvari.


  3. View image at the forums


    View image at the forums

    Windows 10 22h2 nema opcije za ocitavanje otiska sa telefona kada se dodaje security key.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi