Google popušta i konačno ograničava prakse nadzora nad korisnicima

Google je konačno objavio planove da premesti čuvanje podataka o lokaciji korisnika sa svojih servera na pojedinačne uređaje

Google popušta i konačno ograničava prakse nadzora nad korisnicima

Google je konačno objavio planove da premesti čuvanje podataka o lokaciji korisnika sa svojih servera na pojedinačne uređaje, demontirajući na taj način kontroverznu tehniku nadzora koja je izazvala debate o privatnosti i zakonitosti širom sveta.

Praksa u pitanju obuhvata korišćenje “naloga za geofenciranje” od strane policijskih organa kako bi pristupili obimnoj količini podataka o lokaciji koje poseduje Google, tehnike koja je kritikovana zbog neustavnosti i preširoke primene.

Nalozi za geofenciranje, takođe poznati kao nalozi za obrnutu lokaciju, omogućavaju policijskim organima da prisile Google da otkrije informacije o uređajima korisnika prisutnim u određenom geografskom području u određenom trenutku. Kritičari tvrde da ovi nalozi krše prava privatnosti i često dovode do uključivanja informacija o nevinim pojedincima, izazivajući zabrinutost zbog kršenja ustava.

U nedavnom saopštenju, Google se nije eksplicitno osvrnuo na naloge za geofenciranje, već je naglasio da korisnicima pruža “više kontrole” nad njihovim podacima. U osnovi, ova promena obavezuje policijske organe da dobiju nalog za pretres radi pristupa određenom uređaju, umesto da direktno traže podatke od Google-a.

Google nije sam u ovome, i druge velike kompanije prate korisnike

Iako se i druge tehnološke kompanije suočavaju sa nalozima za geofenciranje, Google je bio glavna meta zbog svoje uloge kao vodećeg prikupljača osetljivih podataka o lokaciji. Otkriće o korišćenju podataka o lokaciji od strane policijskih organa prema Google-u prvi put je postalo poznato 2019. godine, bacajući svetlo na tehniku nadzora koja je izazvala etička i pravna pitanja.

Ovaj potez Google-a prati trend sve većih zahteva za podacima o lokaciji od strane različitih tehnoloških kompanija. Microsoft i Yahoo, među ostalima, priznali su da su primili naloge za geofenciranje, ali obim ostaje nepoznat.

Porast zahteva za geofenciranjem posebno je primećen u nedavnim pravnim slučajevima. Policijski organi u Minneapolisu koristili su naloge za geofenciranje kako bi identifikovali pojedince učesnike protesta nakon smrti Džordža Flojda, izazivajući zabrinutost zbog potencijalne zloupotrebe takvih naloga.

Iako su Google, Microsoft i Yahoo podržali neuspeo predlog zakona države Njujork koji je tražio zabranu naloge za geofenciranje, kompanije su izbegavale da javno iznose informacije o broju primljenih naloga, piše TechCrunch. Jedna skoro neprimećena objava Google-a u 2021. godini, otkrila je značajan porast broja naloga za geofenciranje, sa 11,554 zahteva samo u 2020. godini.

Vest o odluci Google-a da prenese kontrolu nad podacima o lokaciji korisnika na njihove uređaje naišla je na opreznu pohvalu od strane zagovornika privatnosti. The Electronic Frontier Foundation, poznata po osporavanju ustavnosti naloga za geofenciranje, vidi ovo kao pozitivan korak. Međutim, postoje zabrinutosti u vezi sa potencijalnim alternativama, poput naloga za “obrnute ključne reči”, koji još uvek mogu otkriti osetljive lične podatke korisnika.

Iako je sudbina naloga za geofenciranje neizvesna, potez Google-a može postaviti presedan za tehnološke kompanije da ponovo razmotre svoj pristup korisničkim podacima i nadzoru, doprinoseći široj raspravi o pravima privatnosti i praksama policijskih organa.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi