Google priprema veliku promenu notifikacija i Quick Settings panela u Androidu 16

Google radi na značajnom redizajnu panela za notifikacije i Quick Settings u Android 16 OS-u

Google priprema veliku promenu notifikacija i Quick Settings panela u Androidu 16

Google je nedavno objavio izvorni kod za Android 15, čime je programerima pružio priliku da zavire iza kulisa i vide kako funkcionišu nove funkcije na platformi. Međutim, Google nije uspeo da završi sve funkcije na kojima je radio tokom protekle godine za izdanje Android 15 OS-a, što znači da te promene nećemo videti sve dok ne budu uključene u neka od kvartalnih ažuriranja platforme ili najranije u sledećem Android 16 ažuriranju. Jedna od tih promena je potpuni redizajn panela za notifikacije i Quick Settings.

Trenutni dizajn Notification i Quick Settings panela za Android, debitovao je u Android 12 ažuriranju iz 2021. godine, kada je Google predstavio svoj dizajnerski jezik Material You.

U trenutno korišćenom dizajnu, paneli za notifikacije i Quick Settings su objedinjeni. Povlačenjem statusne trake na dole odjednom se prikazuju prva četiri Quick Settings bloka, kao i ceo panel notifikacija. Povlačenjem po drugi put prikazuje se ceo Quick Settings panel uz nekoliko notifikacija. Ovako je Android, barem njegova osnovna verzija, rukovao notifikacijama i Quick Settings panelima godinama unazad.

Novi dizajn Notification i Quick Settings panela neće zauzimati čitav ekran

Međutim, mnoge verzije Androida ne rukovode se dizajnom ovih panela na isti način. Na primer, HyperOS ima odvojene panele za notifikacije i Quick Settings, što, prema navodima kompanije Xiaomi, odgovara velikoj većini njihovih korisnika.

Odvajanje panela omogućava prikaz većeg broja notifikacija u jednom panelu, dok drugi prikazuje više opcija i tastera. Ipak, to nije dizajnerski pravac koji svi slede, zbog čega su se pojavile glasine da Samsung i OPPO planiraju da preuzmu ovu praksu, što je izazvalo mnoge negativne reakcije na internetu. Čini se da Samsung i OPPO nisu jedini koji planiraju da odvoje panele, jer Google testira novi “dual shade” dizajn za Android 16.

Novinari sa Android Authority portala su uspeli da aktiviraju novu verziju panela za notifikacije i Quick Settings, za koju veruju da je namenjena za Android 16 izdanje. Povlačenjem statusne trake jednom se i dalje prikazuje panel notifikacija, kao ranije, ali sada zauzima oko četvrtinu ekrana, umesto celog. U novom padajućem meniju za notifikacije više nije moguće videti Quick Settings opcije, već je moguće videti aplikaciju koja se nalazi ispod panela.

Povlačenje statusne trake po drugi put više ne prikazuje Quick Settings panel. Umesto toga, Quick Settings panel se sada aktivira prevlačenjem naniže sa dva prsta. Ova promena će izazvati najviše kontroverzi, jer zahteva dodatni napor za pristupanje Quick Settings opcijama.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Nakon što spustite Quick Settings panel, možete prevlačiti levo ili desno između stranica kako biste videli sve opcije. Traka za osvetljenje je i dalje prisutna na vrhu, ali sada ima tekstualnu oznaku i prikazuje nivo osvetljenja dok ga podešavate, slično kao novi klizači za jačinu zvuka u Androidu 15. Većina Quick Settings blokova sa opcijama je smanjena kako bi se više njih moglo smestiti na jednu stranicu, što je dobrodošla promena.

Quick Settings panelu sada pristupate prevlačenjem dva prsta naniže

Kao što možete pretpostaviti, ovaj redizajn je i dalje daleko od konačnog rešenja. Nedostaju mnoge funkcije, kao što su prebacivanje korisnika, meni za napajanje, menadžer foreground usluga i ikone za mnoge funkcije. Takođe, paneli ne funkcionišu najbolje u light mode-u, jer je beli tekst gotovo nemoguće videti. Trenutni dizajn čak ni ne podržava light mode, pa bi dodavanje te funkcionalnosti bilo poželjna promena.

Još jedna stvar koju ste možda primetili na ovim slikama je crveni baner u donjem desnom uglu sa natpisom “flexi🥛”. Flexiglass je interni kodni naziv za prestruktuiranje koje Google sprovodi u SystemUI-u kako bi ga učinio stabilnijim. Kompanija primenjuje princip odvojene odgovornosti kako bi svaka od glavnih komponenti SystemUI-a postala zasebna funkcija, tzv. “scene”.

Ne znamo da li Google planira da se drži ovog dizajna, ali je jasno da radi na velikoj promeni u panelima za notifikacije i Quick Settings. Nadamo se da nas na kraju neće primorati da koristimo dva prsta za povlačenje Quick Settings panela, jer bi to bilo prilično nezgodno, piše Android Authority.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi