Google projekat Astra nas vodi u potpuno novu eru veštačke inteligencije

Ukoliko ste mislili da je Google završio sa novitetima u vezi sa veštačkom inteligencijom na svojoj I/O konferenciji, varate se pošto stiže i projekat Astra

Google projekat Astra nas vodi u potpuno novu eru veštačke inteligencije

Među novinama koje je tehnološki gigant Google sinoć predstavio na svojoj I/O konferenciji, jedno od glavnih mesta za sada je zauzela veštačka inteligencija, koja je u stvari i srž onoga što se zove „projekat Astra“. Prema videu koji je kompanija juče prikazala, Astra će moći da koristi kameru vašeg telefona i AI tehnologiju kako bi, između ostalog, pronalazila izvor buke, izgubljene predmete i još mnogo toga.

Projekat Astra, prema onome što se vidi iz video snimka koji je Google objavio na svoje društvene mreže, deluje kao AI aplikacija zasnovana pre svega na kameru. Ona ima svoj glavni interfejs, a iz videa se vidi da osoba koja drži telefon usmerava kameru ka različitim delovima kancelarije i govori „reci mi kada vidiš nešto što stvara zvuk“.

Kada je zvučnik pored monitora na snimku stigao u kadar, veštačka inteligencija na telefonu je odgovorila: „Vidim zvučnik koji stvara zvuk“.

Osoba koja drži telefon, potom se zaustavila i nacrtala strelicu na jednom delu zvučnika i potom pitala svoj telefon kako se zove deo taj deo zvučnika. Gemini AI sa telefona je odgovorio da je u pitanju visokotonac koji proizvodi zvuk visoke frekvencije.

Projekat Astra i u korelaciji sa Google Glass pametnim naočarima

To nije bilo sve jer ostatak video snimka prikazuje Gemini veštačku inteligenciju u projektu Astra kako identifikuje i objašnjava delove koda na monitoru, potom govori korisniku u kom se naselju nalazi na osnovu uperene kamere kroz prozor i drugo. Jedna od najimpresivnijih stvari bilo je to što veštačka inteligencija, kako je prikazano, može da pamti stvari koje je prethodno videla preko kamere, iako one više nisu u kadru.

Tako je Gemini pomoćnik na pitanje „da li se sećaš gde si video moje naočare?“, odgovrio da se seća dodavši preciznu poziciju u prostoriji gde se naočare u stvari i nalaze.

Tvoje naočare bile su na stolu pored crvene jabuke“, bio je odgovor veštačke inteligencije. Nakon toga, osoba iz snimka je naočare stavila na glavu, a video snimak se potom prebacio u perspektivu onoga što bismo videli  da nosimo pametne naočare.

Koristeći ugrađenu kameru, naočare su skenirale okolinu korisnika videvši stvari poput dijagrama na beloj tabli. Osoba iz snimka potom pita „šta mogu da dodam ovde da bi sistem bio brži?“, a dok je korisnik govorio, na ekranu su se pojavljivali „talasi“ koji ukazuju na to da naočare slušaju pitanje.

Dok je veštačka inteligencija odgovarala, tekstualni natpisi na ekranu su se sinhronizovano pojavljivali, a projekat Astra, odnosno veštačka inteligencija je govorila da bi „dodavanje keša između servera i baze podataka mogla da poboljša brzinu sistema“.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

To je bila samo jedna od demonstracija, među kojima su bile i one kreativne prirode. To znači da veštačka inteligencija iz projekta Astra ne samo da obrađuje vizuelne podatke u realnom vremenu, već i pamti šta je videla i radi sa impresivnim zalihama informacija. To je postignuto, kako tvrdi kompanija, jer su ovi AI „agenti“ dizajnirani da brže obrade informacije tako što kontinuirano kodiraju video kadrove, kombinuju video i govorne ulaze u vremensku liniju događaja i keširaju te informacije za efikasno podsećanje.

Ipak, deluje da je ovaj projekat još uvek samo rani razvoj AI funkcionalnosti bez jasno određenih planova za lansiranje, iako u objavi kompanije piše da bi ovakav asistent mogao da bude dostupan putem telefona ili naočara.

I dalje nema reči o tome da li su naočare o kojima govori Google zapravo novi proizvod ili naslednik Google Glass uređaja, ali neke od prikazanih mogućnosti će u budućnosti biti dostupne u okviru Google proizvoda kao što je Gemini aplikacija „kasnije tokom godine“.

Sve vesti sa ovogodišnje Google I/O konferencije možete da pratite na linku na našem sajtu.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi