Google ulaže žalbu na presudu koja ga prisiljava da omogući nezavisne prodavnice aplikacija

Google je podneo zvaničnu žalbu protiv presude u slučaju Epic protiv Google-a, koja bi ga prisilila da dozvoli distribuciju nezavisnih prodavnica aplikacija na Google Play platformi i ukloni zahtev da aplikacije koriste isključivo njegov sistem naplate

Google ulaže žalbu na presudu koja ga prisiljava da omogući nezavisne prodavnice aplikacija

Google je danas podneo zvaničnu žalbu protiv odluke okružnog suda i presude porote u slučaju Epic protiv Google-a. Sudija Džejms Donato je ranije ove nedelje doneo presudu koja bi primorala Google da dozvoli distribuciju prodavnica aplikacija trećih strana na platformi Google Play. Takođe bi morao da ukine zahtev da aplikacije na Google Play-u koriste isključivo njegov sistem naplate, između ostalih promena koje bi podstakle konkurenciju.

Google je već najavio svoje planove da se žali na ovu presudu. “Kao što smo već izjavili, ove promene bi dovele privatnost i bezbednost potrošača u rizik, otežale bi programerima promociju njihovih aplikacija i smanjile konkurenciju na uređajima”, rekla je Li-En Malholand, potpredsednica za regulatorna pitanja u Google-u, u blog postu u ponedeljak. “Na kraju, iako bi ove promene verovatno zadovoljile Epic, one će izazvati niz neželjenih posledica koje će naškoditi američkim potrošačima, programerima i proizvođačima uređaja.”

Donatova presuda nalaže da Google mora sprovesti ove promene počevši od 1. novembra 2024. godine, a one će ostati na snazi do 1. novembra 2027. godine. Ova odluka ima za cilj da podstakne konkurenciju i omogući veću slobodu za programere aplikacija, ali Google izražava zabrinutost da bi to moglo imati negativne posledice po korisnike i ekosistem aplikacija.

Ova presuda već ima značajan uticaj na tržište. Epic Games je već najavio da planira da uvede Epic Games Store na Google Play 2025. godine u Sjedinjenim Državama, što bi omogućilo korisnicima da preuzimaju igre direktno iz njihove prodavnice na Google Play platformi. Ovo bi bilo značajno odstupanje od trenutnog modela gde su aplikacije dostupne samo kroz zvaničnu Google Play prodavnicu ili preko direktnog preuzimanja sa veb stranica.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Pored toga, Microsoft je nedavno saopštio da planira da omogući korisnicima da kupuju i igraju igre direktno u svojoj Xbox Android aplikaciji već sledećeg meseca. Ova promena bi omogućila Microsoftu da zaobiđe Googleov sistem naplate i da ponudi svoje usluge direktno korisnicima, što bi moglo imati dalekosežne posledice po tržište mobilnih igara i aplikacija.

Google tvrdi da bi ove promene mogle ugroziti bezbednost korisnika, jer bi omogućile instalaciju aplikacija iz neproverenih izvora, povećavajući rizik od malvera i drugih bezbednosnih pretnji. Takođe ističu da bi to moglo otežati programerima da promovišu svoje aplikacije zbog fragmentacije tržišta i povećane konkurencije.

Slučaj Epic protiv Google-a je deo šireg trenda gde velike tehnološke kompanije i programeri izazivaju postojeće modele distribucije aplikacija i naplate. Epic Games je prethodno pokrenuo sličnu tužbu protiv Apple-a, osporavajući njihove politike App Store-a. Ova situacija ističe rastuću napetost između tehnoloških giganata i regulatornih tela koja pokušavaju da podstaknu konkurenciju i zaštite interese potrošača. Ishod ovog slučaja mogao bi imati značajan uticaj na budućnost distribucije aplikacija i na način na koji korisnici pristupaju sadržaju na svojim uređajima, prenosi The Verge.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi