Google želi da i Apple podrži RCS razmenu poruka

Rich Communication Services, ili skraćeno RCS, je tehnologija koja ima za cilj da zameni SMS

 
Google nije uspeo da uspostavi platformu za razmenu poruka za Android uređaje uporedivu sa Apple-ovim iMessage-om. Između spore smrti Google Hangouts-a, kratkog veka Google Duo-a i postepenog uvođenja RCS-a koji zavisi od određenih aplikacija (uglavnom Google Messages) ili operatera mobilnih mreža, Google to još nije sasvim shvatio. Međutim, to ne sprečava kompaniju da gura Apple da implementira RCS.
Rich Communication Services, ili skraćeno RCS, je tehnologija koja ima za cilj da zameni SMS. Većina implementacija RCS-a podržava veće datoteke, indikatore čitanja i druge karakteristike koje su uobičajene na servisima za razmenu poruka na Internetu. Slično kao iMessage, WhatsApp, Telegram, Signal i neke druge aplikacije, SMS koristi brojeve telefona za identifikaciju i razmenu poruka — ako nekome šaljete poruke, a obe osobe imaju telefon sa RCS podrškom, vaše poruke bi trebalo da automatski koriste novu tehnologiju.
Kao odgovor na članakWall Street Journal-a sa naslovom „Zašto Apple-ov iMessage pobeđuje: tinejdžeri se plaše zelenog tekstualnog balona“, Hiroši Lokhajmer (SVP za Android, Chrome, Chrome OS, Google Play i Google fotografije) je rekao na Tviteru: „ Apple-ovo iMessage zaključavanje je dokumentovana strategija. Korišćenje pritiska vršnjaka i maltretiranja kao načina za prodaju proizvoda je neiskreno za kompaniju koja ima humanost i pravičnost kao ključni deo svog marketinga. Danas postoje standardi da se ovo popravi.” Zvanični Tviter nalog za Android citirao je Lokhajmerovu poruku i dodao: „iMessage ne bi trebalo da ima koristi od maltretiranja. Slanje poruka bi trebalo da nas okupi, a rešenje postoji. Hajde da to popravimo kao jednu industriju.”
 
Pogledajte još: Google će uvesti nove funkcije povezivanja za vaše pametne uređaje 2022
Iako nijedan tvit to nije direktno pomenuo, RCS je standard koji Google smatra rešenjem. Google se prvobitno oslanjao na operatere mobilnih mreža da dodaju RCS podršku sa svoje strane, ali kako je to išlo presporo, kompanija je počela da ga omogućava svima sa instaliranim Google Messages-om kao podrazumevanom SMS aplikacijom. Međutim, RCS i dalje zahteva Google ili Samsungove aplikacije za razmenu poruka (još uvek ne postoji API za aplikacije trećih strana, kao što postoji za SMS), a end-to-end enkripcija nije uvek podržana. RCS se takođe i dalje oslanja na posedovanje (i deljenje) broja mobilnog telefona, umesto besplatne adrese e-pošte ili drugog identifikatora, piše XDA-Developers.
Google jeste podržavao razmenu poruka na više platformi još u vreme Google Chat-a, koristeći otvoreni XMPP protokol (npr. ljudi na AOL Instant Messenger-u i Google Chat-u su mogli da razgovaraju jedni sa drugima), ali je kompanija to prekinula 2013. godine.
 
Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi