Huawei započinje testiranje svog HarmonyOS NEXT bez Androida

Huawei je zvanično predstavio svoju dolazeću verziju operativnog sistema, HarmonyOS NEXT na konferenciji u Kini i započeo testiranje u realnom okruženju

Huawei započinje testiranje svog HarmonyOS NEXT bez Androida

Huawei je zvanično otkrio nove detalje o HarmonyOS NEXT!

Iako je značajno pogođen američkim sankcijama, Huawei je nalazio načine da se prilagodi i ostane relevantan na tržištu. I dalje proizvodi pametne telefone sa najboljom tehnologijom koju može da ponudi bez oslanjanja na SAD. Glavni izazov za njegov posao sa pametnim telefonima bio je nedostatak Google usluga.

Boreći se sa situacijom, Huawei je razvio sopstveni HarmonyOS koji se ne oslanja na Google usluge. Dolazeća verzija operativnog sistema, HarmonyOS NEXT, će se još više udaljiti od Google-a, uključujući Android. Huawei je zvanično predstavio OS na konferenciji u Kini.

Huawei je nedavno održao svoju godišnju konferenciju za developere, HDC 2024, u Kini, gde je predstavio beta verziju HarmonyOS NEXT, javlja Gizmochina. Ovaj novi operativni sistem će se oprostiti i od Linux kernela i od Android Open Source Project (AOSP), čineći ga potpuno nezavisnim. Umesto toga, biće sastavljen od Huawei-ovog Hongmeng Kernela i podržavaće samo HarmonyOS native aplikacije.

Huawei tvrdi da HarmonyOS NEXT dobija 30% povećanje u ukupnim performansama mašine sa 20% smanjenjem potrošnje energije. Pored toga, podiže kompatibilnost između uređaja na viši nivo. Programerima će biti potrebno da izrade samo jednu verziju aplikacije, koja će raditi na svim uređajima koji pokreću HarmonyOS NEXT, bez obzira na veličinu ekrana. Isto je demonstrirano na konferenciji sa nekim popularnim kineskim aplikacijama.

HarmonyOS NEXT integriše niz funkcija zasnovanih na AI

OS takođe dobija novu funkciju kontinuiteta aplikacija, omogućavajući korisnicima da besprekorno prebacuju aplikacije između uređaja. Slično tome, podržano je i deljenje podataka između uređaja. Na primer, možete kopirati i nalepiti sliku sa jednog uređaja na drugi.

HarmonyOS NEXT integriše niz funkcija zasnovanih na veštačkoj inteligenciji direktno u sistem, pod okriljem Harmony Intelligence. Tu je AIGC (sadržaj generisan veštačkom inteligencijom) generisanje slika, koje vam omogućava da kreirate slike iz ručno crtanih linija, kao i da bojite ili povećavate fotografije. Takođe omogućava uklanjanje neželjenih objekata sa slike.

Zatim, tu je alat za popravku zvuka AI, za koji Huawei tvrdi da je prvi u industriji. Poboljšava komunikaciju za osobe sa oštećenjem govora čineći glasove jasnijim i lakšim za razumevanje, i čak može pretvoriti glas druge osobe u tekst. Ovu funkciju pokreće Celia, Huaweijev globalni virtuelni asistent zasnovan na AI.

Dalje, OS uvodi funkciju ‘Celia vidi svet’, dizajniranu da pomaže korisnicima sa oštećenjem vida čitajući ili opisujući sadržaj sa slika na njihovim telefonima ili sa objekata oko njih. Operativni sistem takođe omogućava aplikacijama trećih strana da koriste funkcije AI na uređaju kao što su prevod slika ili teksta, detekcija lica, pametno popunjavanje obrazaca i još mnogo toga.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Na kraju, Huaweijev pametni asistent je nadograđen na “Celia Intelligent Agent”, sada pokretan najnovijim LLM kompanije, “Pangu Large Model 5.0”. Korisnici ga mogu aktivirati bez dozivanja njegovog imena, i može izvršavati razne funkcije zasnovane na AI.

Huawei će predstaviti novu “Star Shield sigurnosnu arhitekturu” sa HarmonyOS NEXT. Aplikacije ili kodovi koji ne ispunjavaju Huaweijeve sigurnosne standarde biće blokirani za instalaciju, a nepotrebne dozvole aplikacija biće ograničene.

Štaviše, podaci preko uređaja biće šifrovani od kraja do kraja za poboljšanu zaštitu. OS će takođe podržavati šifrovanje na nivou hardvera, osiguravajući da su datoteke zaštićene jedinstvenim ključevima uskladištenim u hardveru uređaja.

HarmonyOS NEXT je ušao u fazu beta testiranja, pri čemu Huawei traži ograničen broj programera i korisnika koji će učestvovati. Komercijalno lansiranje se očekuje u četvrtom kvartalu ove godine. Prethodni izveštaj je sugerisao da će lansiranje biti u septembru, zajedno sa Huaweijevom linijom pametnih telefona Mate 70, ali to još uvek nije potvrđeno.

Bez obzira na to, samo smo nekoliko meseci udaljeni od upoznavanja sasvim novog operativnog sistema za pametne telefone. Ovog puta će biti dostupan i globalnim korisnicima, za razliku od trenutnog HarmonyOS-a. Huawei ima velike planove za HarmonyOS NEXT, i biće uzbudljivo videti kako će se nositi sa Androidom i iOS-om.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi