Ilon Mask: Twitter više neće imati reklame

U cilju unapređenja, Twitter će u narednim nedeljama korisnicima ponuditi opciju skuplje Twitter BLue pretplate koja neće imati reklame, rekao je Mask.

Od kako je postao vlasnik Twitter društvene mreže, Mask neprekidno obećava poboljšanja kako bi se na platformi zadržalo što više korisnika, i kako bi sebi obezbedio net-pozitivnu investiciju. Iako je skoro otpušten tim zadužen za moderaciju, Ilon nastavlja da pokazuje da se rad ne prekida. Ovoga puta na tapetu su reklame.

Najskorije obećanje je da će se reklame na platformi smanjiti u veličini kao i u učestalosti. Iako zvuči kao generalno dobar potez, ova promena će se odnositi samo na pretplatnike, i to najskupljeg ranga. Pretplatnici će imati opciju da se prijave za specijalnu tarifu Twitter Blue čija će, naizgled jedini, dodatak biti nestanak reklama, navodi Bloomberg.

„Reklame na Tviteru su previše česte i prevelike. Preduzimamo korake za rešavanje oba problema u narednim nedeljama“, rekao je Mask u subotu na Twitter mreži. Nije izneo detaljnije informacije o promenama, niti koja će biti cena te skuplje tarife.

Mask se uveliko nada da će Twitter postati platforma koja zarađuje i opstaje uz pomoć Twitter Blue pretplata, a ne reklama. Twitter, kao kompanija, se bori da zaustavi gubitke u prihodima od reklama jer se brendovi povlače sa sajta zbog zabrinutosti za politiku moderiranja.

Trenutna Twitter Blue pretplata ima reklame

Twitter i dalje mora da ispuni svoje obećanje da će ponuditi smanjene oglase postojećim pretplatnicima. Trenutna pretplata od 7,99 USD mesečno obećava 50 posto manje oglasa u poređenju sa „neverifikovanim nalozima“, ali i ta funkcija tek treba da se uvede.

Još uvek ne znamo koliko će koštati najnovija pretplata bez oglasa ili kada bi mogla da se pokrene, a kako je Twitter otpustio tim za komunikaciju, pitanje je i da li ćemo ikada dobiti odgovor na to pitanje. Postojeća pretplata dolazi sa pogodnostima kao što je plavi bedž verifikacije, mogućnost poništavanja (“undo”) tvitova, mogućnost otpremanja dužih 1080p video zapisa, specijalan režim čitanja threadova i prioritet u razgovorima, odnosno pretragama, pominjanju/tagovanju i odgovorima.

Politički potrebne promene

Skuplja pretplata bez oglasa bi mogla biti Twitter-ov odgovor na razočaravajući broj pretplatnika i pad prihoda od oglasa od 40 posto, što je spomenuo Alex Heath u svom “Command Line” njuzleteru.

Sve ovo se dešava samo nekoliko dana nakon što je Twitter tiho zabranio third party klijente i aplikacije, kao što su Tweetbot Twitterrific. Kompanija je u četvrtak ažurirala svoj dogovor za programere kako programeri ne bi mogli da koriste Twitter-ov API da “kreiraju ili pokušaju da kreiraju sličan proizvod Twitter aplikacijama”. Uzrok ove promene može biti činjenjica da se Twitter i dalje bori u finansijskom smislu, ima planine i brda dugova i stavlja imovinu na aukciju.

Iako programeri koji koriste Twitter API plaćaju da ga koriste, Twitter ne prikazuje reklame kroz njega pa ne dozvoljava kompaniji da ima prihode osim same kupovine pa se dugoročno ne isplati. Pored toga, third party aplikacije za korišćenje Twitter-a su uglavnom i bolje od same Twitter aplikacije, pa im i nije vredno pretplatiti se na Twitter Blue, što je još samo jedna loša vest za Ilona.

Da se podsetimo; do skoro, pretplate su bile drugačije u odnosu na to na kakvom uređaju koristite platformu. Na iOS uređajima, pretplata je bila skuplja 3 USD u odnosu na Android uređaje, cene su bile 11 i 8 USD. A od skoro, pretplate na Android uređajima dobijaju istu cenu. Činjenica da ne znamo koliko će ova pretplata koštati, i da za prosečnu osobu i nije neko poboljšanje, nas tera na razmišljanje: da li je vredno platiti Twitter bez reklama u iznosu jednakom jednoj Netflix ili Disney+ preplati?

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi