Instagram počeo da skriva golotinju kako bi zaštitio tinejdžere

Društvena mreža Instagram, počela je da zamagljuje golotinju u direktnim porukama aplikacije kako bi se borila protiv seksualne iznude i zaštitila tinejdžere

Instagram počeo da skriva golotinju kako bi zaštitio tinejdžere

Jedna od aplikacija u vlasništvu kompanije Meta, društvena mreža Instagram ubuduće će automatski zamagljivati golotinju u direktnim porukama, kako bi se borila protiv seksualne eksploatacije i štitila mlade. To je deo kampanje protiv seksualnih prevara i drugih oblika zloupotrebe slika, koja treba da oteža kriminalcima da kontaktiraju tinejdžere.

Seksualno iznuđivanje ili eksploatacija putem eksplicitnih fotografija, uključuje nagovaranje osobe da šalje eksplicitne fotografije putem interneta, a zatim pretnju da će te slike objaviti javno ukoliko žrtva ne plati ucenjivaču novac, ne pruži mu seksualne usluge ili ne ispuni neki drugi zahtev.

Nedavni istaknuti slučajevi uključuju dva brata iz Nigerije koji su priznali krivicu za seksualno iznuđivanje tinejdžera i mladih muškaraca u Mičigenu u SAD, uključujući jednog koji je izvršio samoubistvo kao i jednog pomoćnika šerifa iz Virdžinije koji je seksualno ucenjivao i kidnapovao petnaestogodišnju devojčicu, piše novinska agencija AP.

Instagram i druge društvene mreže suočavaju se sa sve većom kritikom da ne čine dovoljno za zaštitu mladih ljudi. Mark Zakerberg, izvršni direktor kompanije Meta, izvinio se roditeljima žrtava takve zloupotrebe tokom saslušanja u Senatu ranije ove godine. Meta, inače takođe poseduje i aplikacije Facebook i WhatsApp, ali funkcija zamućivanja golotinje neće biti dodata u poruke poslate putem tih platformi.

U blog objavi mreže Instagram piše da prevaranti često koriste direktne poruke da bi tražili „intimne slike“. Kako bi se tome suprotstavila, aplikacija će početi da testira funkciju za zaštitu od golotinje u direktnim porukama koja će zamućivati bilo koje slike sa golotinjom „i podsticati ljude da dobro razmisle pre nego što pošalju takve slike“.

Funkcija je dizajnirana ne samo da zaštiti ljude od gledanja neželjene golotinje u direktnim porukama, već i da ih zaštiti od prevaranata koji mogu da pošalju golotinju da bi ih potom naveli da pošalju svoje slike zauzvrat“, piše u objavi.

Ova funkcija će biti automatski uključena na globalnom nivou za tinejdžere mlađe od 18 godina, a  odrasli korisnici dobiće obaveštenje koje ih podstiče da je aktiviraju. Međutim, slike koje podrazumevaju golotinju biće zamućene sa upozorenjem, svakako dajući korisnicima mogućnost da je vide.

Osobe koje šalju direktne poruke koje podrazumevaju golotinju, dobiće poruku koja ih podseća da budu oprezni prilikom slanja „osetljivih fotografija“. Takođe će biti informisani da mogu povući fotografije ako promene mišljenje, ali da postoji šansa da su ih drugi već videli.

Kao i kod mnogih alata i politika kompanije Meta u vezi sa zaštitom dece, kritičari su videli ovaj korak kao pozitivan, ali ne i dovoljno dalekosežan.

Mislim da alati koji su najavljeni mogu da zaštitite pošiljaoce, i to je dobrodošlo. Ali šta je sa primaocima?“, kaže Arturo Bežar, bivši direktor inženjeringa u ovoj društvenoj mreži koji je poznat po svom zalaganju za suzbijanje onlajn zlostavljanja. On je još rekao da jedan od osam tinejdžera dobija neželjeni sadržaj na Instagram aplikaciji svakih sedam dana, pozivajući se na interna istraživanja koja je sastavio dok je bio u kompaniji Meta.

Bežar je rekao da se „stvari neće značajno promeniti“ sve dok ne postoji način da tinejdžer kaže da je primio neželjeni sadržaj, i dok ne postoji transparentnost o tome.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi