Instagram želi da vas zaštiti od eksplicitnih sadržaja

Nema više neželjenih lascivnih fotografija u direktnim porukama.

Neželjene fotografije eksplicitne prirode u privatnim porukama su problem na svim društvenim mrežama. Međutim, kako navodi Endgadget, Instagram je rešio da stane na put takvim nastojanjima jedne grupe svojih korisnika.
Novi filter
Prema snimku ekrana koji je na društvenu mrežu Twitter postavio insajder Alesandro Paluci, a što je kasnije potvrđeno i od strane kompanije Meta, otpočelo je testiranje “filtera za golotinju” (“nudity filter”) na društvenoj mreži Instagram, a sa ciljem zaštite svojih korisnika od prijema neželjenih fotografija nešto slobodnije prirode.
Kako Meta navodi, ova kompanija nije u stanju da pogleda fotografije koje vam pristižu od strane drugih korisnika niti da ih podeli sa drugim stranama, već da filter funkcioniše striktno u svrhe zaštite i ničega drugog. Kako je navela jedna od osoba zaduženih za odnose sa javnošću, “Blisko sarađujemo sa stručnjacima kako bismo bili sigurni kako nove funkcionalnosti služe da sačuvaju vašu privatnost dok vam istovremeno pružaju kontrolu nad sadržajima koje dobijate u vašim privatnim porukama”.
 

#Instagram is working on nudity protection for chats Technology on your device covers photos that may contain nudity in chats. Instagram CAN’T access photos. pic.twitter.com/iA4wO89DFd
— Alessandro Paluzzi (@alex193a) September 19, 2022

 
Sličnosti sa prethodnim potezima
Kako sama Meta navodi, ovaj “nudity filter” funkcioniše po veoma sličnom principu kao i prošlogodišnji “Hidden Words” koji je za cilj imao omogućavanje korisnicima da filtriraju uvredljive poruke zasnovane na određenim definisanim ključnim rečima. A ako je sudeći po nekim prethodnim istraživanjima, ovakva funkcionalnost za filtriranje neželjenih fotografija već dobrano kasni.
Prema studiji koju je pre dve godine sproveo tim istraživača sa University koledža u Londonu, od 150 intervjuisanih osoba starosne dobi od 12 do 18 godina, njih čak 75,8 procenata u nekom trenutku dobilo je neželjene lascivne fotografije unutar privatnih poruka na društvenoj mreži Instagram. U Ujedinjenom Kraljevstvu, ovakvo ponašanje tretira se kao ozbiljan prekršaj, dok država Kalifornija dozvoljava korisnicima da podnesu tužbu zbog ovakve vrste neželjenih poruka.
InstagramDMIllustration.jpg
U ovom trenutku još uvek nema informacija o tome kada će ova funkcionalnost na Instagramu otpočeti širi proces testiranja, ali to bi trebalo da se dogodi uskoro.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi