iOS 16 donosi “Automatic CAPTCHA” verifikaciju

Konačno, opcija koju su mnogi korisnici dugo čekali. Vaš iPhone će sa novim operativnim sistemom moći da automatski ispuni “CAPTCHA” zahteve kako bi dokazao da niste robot.

Čini se da je kompanija Apple u svoj iOS 16 operativni sistem ugradila i neke sposobnosti kojima se nismo nadali. Naime, prema trenutnim informacijama koje prenosi XDA-Developers, iOS 16, između mnogih ostalih unapređenja, sadrži i opciju za automatsku “CAPTCHA” verifikaciju. Dakle, nema više kliktanja na “I’m not a robot” dugme. O čemu se tačno radi? 

Šta je “CAPTCHA” 

Ovaj akronim znači “Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart”, tj. automatski javni Turingov test za razlikovanje ljudi i kompjutera. Čitav smisao ovog sistema jeste sprečavanje pristupa sajtu raznoraznim botovima koji bi mogli eksploatisati njegove sposobnosti. 

Na primer, “CAPTCHA” je koristan sistem odbrane za sajtove koji se bave internet prodajom kako bi se sprečilo automatsko naručivanje porudžbina od strane botova. Doduše, čini se da je kompanija Apple pronašla način da zaobiđe ovaj sistem verifikacije. 

Automatska verifikacija 

Unutar iOS 16 beta 1 verzije nalazi se opcija koja omogućava “CAPTCHA” verifikaciju. Ona ja automatski uključena i u njenom opisu se navodi kako će “iCloud automatski i poverljivo verifikovati vaš uređaj i nalog zaobilaženjem CAPTCHA verifikacije”. Dakle, operativni sistem će se praviti da je ljudsko biće kako bi prošao Turingov test da se vi, korisnik, ne biste mučili da klikćete na dugme “I’m not a robot”. 
AutomaticCAPTCHAiOS16.jpg

Složićete se, ovo je pomalo ironično i suprotno je samoj svrsi “CAPTCHA” verifikacije. Koja je onda poenta ukoliko će jedan operativni sistem biti u stanju da je zaobiđe zarad vašeg komfora prilikom korišćenja novog iPhone uređaja? 

U ovom trenutku nema daljih informacija o tome kako tačno ovaj sistem funkcioniše, ali svakako jeste zanimljiv dodatak unutar Apple ekosistema. Diskusiju o tome da li je postojanje takve opcije ispravno ostavljamo za neki drugi put. 

Ostale funkcionalnosti iOS 16 

Pored “Automatic Verification” za “CAPTCHA”, iOS 16 trebalo bi da donese još neke zanimljive funkcionalnosti, uključujući: 

Redizajnirani “lock screen”
Nove vidžete
3D pozadine
Brisanje poslatih poruka unutar Apple Mail i iMessage 

Finalna verzija najnovijeg iOS operativnog sistema trebalo bi da se pojavi tokom septembra. 

Izvor: xda-developers  

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi