Kako da instalirate Windows 11 ukoliko ne ispunjavate sistemske zahteve?

Ukoliko ste baš rešeni da instalirate Windows 11, a vaš PC ga ne podržava, ne brinite se, nije kraj.

 
Windows 11 lansiran je oktobra prethodne godine, a većina korisnika još uvek zazire od njega. Postoji neko nepisano pravilo kako je jedan Windows dobar, drugi loš. Windows XP – dobar. Windows Vista – loš. Windows 7 – dobar, a Windows 8 – loš. Sada, kada je većina nas i dalje na Windows-u 10, nešto se ne mili prelazak na novi, a i dalje bagoviti 11.
Ali šta ukoliko je situacija obrnute i vi stvarno želite da isprobate sve to što najnoviji Windows ima da ponudi, a vaš računar jednostavno odbija da se povinuje vašim željama? Ukoliko PC koji imate ne ispunjava kriterijume za instalaciju Windows 11 operativnog sistema, postoji nekoliko trikova koje možete da pokušate kako biste tu prepreku prenebregnuli.
Win11Run.jpg
Sistemski zahtevi
Minimalni hardverski zahtevi kako biste mogli komotno da instalirate Windows 11 su sledeći:

Procesor: 1 GHz ili brži sa dva ili više jezgara; mora da bude Intel 8 gen/AMD Zen 2 ili noviji
Radna memorija: 4 GB
Skladišni prostor: 64 GB
Firmver: UEFI, Secure Boot
TPM: Trusted Platform Module (TPM) version 2.0.
Grafička karta: Kompatibilna sa DirectX 12 uz WDDM 2.0 drajver.
Mreža: Internet konekcija i Microsoft nalog

Ukoliko niste sigurni da li vaš računar može da podrži Windows 11, kompatibilnost možete proveriti putem PC Health Check App kompanije Microsoft. A šta ukoliko baš baš želite da ga isprobate?
Kako da ipak instalirate Windows 11
Dakle, ukoliko vaš računar nikako ne ispunjava uslove za glatku instalaciju Windows 11 operativnog sistema, postoji način da taj problem zaobiđete. Ipak, kompanija Microsoft vam to, naravno, ne preporučuje, već bi bilo najbolje nadograditi vaš računar. Ali, da pogledamo šta vam je činiti.
Kako biste instalirali Windows 11 na mašinu koja ga ne podržava u potpunosti prvo morate napraviti “registry” ključ koji će zaobići provere za TPM 2,0 i vaš procesor. A kako to da uradite? Jednostavnije nego što isprva mislite.
Prvo, podignite vaš start meni i otvorite “Registry Editor”. Najjedostavniji metod jeste da ili ukucate “reg” u polju za pretraživanje ili da ga pokrenete kroz “Run” unošenjem teksta “regedit”.
Regedit1.jpg
Nakon toga, pronađite folder “HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMSetupMoSetup” i u njega dodajte novi unos pod nazivom “AllowUpgradesWithUnsupportedTPMOrCPU”.
Regedit3.jpg
Nakon kreiranja novog “registry” ključa, desnim klikom pozovite meni, dodajte novi DWORD, a zatim desnim klikom na njega odaberite opciju “modify” i unesite vrednost “1”.
Regedit4.jpg
I to je to, sada bi trebalo da možete da instalirate Windows 11 na vašem računaru.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi