Kao da je nema, Intel ukinuo podršku za iGPU na Core procesorima 10. generacije i starijim

Em je slabašna, em je koriste oni koji stvarno moraju i nemaju za jaču, em sada ukinuše i drajvere… pa stvarno nema smisla!

Intel je zvanično objavio da od juče, 27. 07.2022. godine  praktično prestaje softverska podrška za integrisano grafičko jezgro na Core procesorima od 6. do 10. generacije, od Skylake do Comet Lake modela. Tačnije rečeno podrška za iGPU ovih procesora će biti prebačena u kategoriju zastarelih modela.
Ubuduće, Intel će pružati softversku podršku samo za kritična ažuriranja i bezbednosne ispravke tj. po potrebi. To ujedno znači izostanak podrške za gejming naslove, dok će sam drajver biti podeljen u dve verzije: za one od 11. genercije Intel Core Rocket Lake i drugi, za starije procesore. Trenutno, Intel koristi zajednički drajver koji automatski nakon pokretanja, bira odgovarajući drajver za sistem, tako da korisnik ne mora da razmišlja o tome koju generaciju procesora poseduje. Na žalost, ubuduće će morati da povede računa o tome koji procesor ima u računaru.
Prema Intelovom zvaničnom saopštenju, obuhvaćeni procesori ovom odlukom, nose sledeće kodne nazive:  Skylake, Apollo Lake, Kaby Lake, Amber Lake, Coffee Lake, Whiskey Lake, Comet Lake, Gemini Lake, Ice Lake, Lakefield, Jasper Lake i Elkhart Lake.
Intel je zvanično pustio u opticaj  10. generaciju Core procesora u aprilu 2020. godine, pre nešto više od dve godine, dok su oni za mobilnu verziju potrajali nešto duže, nepunih tri godine!

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi