Meta bi mogla da ugasi Fejsbuk i Instagram u Evropi

Crni oblaci se nadvili nad Metom

 
Fejsbuku i Meti je teško ovih dana. Nakon kvartalnog izveštaja kompanije, akcije Meta-e su pale za oko 25% brišući 251 milijardu dolara iz tržišne kapitalizacije kompanije – što je najveći pad njene procene do sada. Iako Mark Zakerberg kaže da Fejsbuk pojačava svoje napore i gradi novu oglasnu infrastrukturu koja bi omogućila kompaniji da cilja oglase na korisnike iOS-a, kompanija društvenih medija mogla bi biti u velikim problemima.U izveštaju koji je Meta dostavila Komisiji za hartije od vrednosti, kompanija je iznela scenario gde će morati da ugasi Fejsbuk i Instagram u Evropi. Trenutno Meta obrađuje svoje podatke širom SAD i Evrope. Meta kaže da je njena obrada podataka širom kontinenata ključna za njeno poslovanje — i operativno i za ciljanje oglasa. Međutim, novi evropski zakoni zahtevaju da se podaci korisnika čuvaju (i obrađuju) samo na evropskim serverima.Meta nije u stanju da ispoštuje nova evropska pravila. Pošto Meta nije u mogućnosti da se pridržava novih sporazuma o podeli podataka, kaže da više neće moći da nudi značajne usluge u Evropi, uključujući Instagram i Fejsbuk.U izveštaju dostavljenom Komisiji za hartije od vrednosti, Meta kaže:    “Ako se ne usvoji novi transatlantski okvir za prenos podataka i ne možemo da nastavimo da se oslanjamo na SCC-ove ili da se oslanjamo na druge alternativne načine prenosa podataka iz Evrope u Sjedinjene Države, verovatno nećemo moći da ponudimo niz naših najznačajnijih proizvoda i usluge, uključujući Facebook i Instagram, u Evropi, što bi materijalno i negativno uticalo na naše poslovanje, finansijsko stanje i rezultate poslovanja.”
 
Pogledajte još: Fejsbuk se suočava sa tužbom od 2,3 milijarde funti u Velikoj Britaniji zbog iskorišćavanja ličnih podataka
Ubrzo nakon što su se vesti pojavile, londonski CityAM se obratio Meti za izjavu. Metin potpredsednik za globalne poslove, Nik Kleg, odgovorio je rekavši da bi nova pravila mogla loše da utiču na sve vlasnike preduzeća. „Uticaj bi osetila velika i mala preduzeća u više sektora“, rekao je on.    „Dok kreatori politike rade na održivom, dugoročnom rešenju, apelujemo na regulatore da usvoje proporcionalan i pragmatičan pristup kako bi minimizirali poremećaje u hiljadama preduzeća koja su se, poput Fejsbuka, oslanjala na ove mehanizme u dobroj veri za prenos podataka. na siguran i bezbedan način“, rekao je Kleg za CityAm.Izjava koju je dao Kleg je u izvesnoj meri tačna. Mnoga preduzeća se oslanjaju na Facebook i Instagram oglase da bi napredovala, ne samo u Evropi već i u celom svetu. Uticaj gašenja Instagrama i Fejsbuka u Evropi imao bi štetan uticaj na ova preduzeća. Iako je posao izveštaja za SEC da ocrta izazove sa kojima se kompanija suočava svojim investitorima, analitičarima i regulatorima, to je takođe zgodan način da se prenese poruka.Ostaje da se vidi šta će Meta i evropski regulatori uraditi sa situacijom, ali je ovom izjavom Meta poslala poruku donosiocima odluka, javlja PocketNow.
 
Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi